De titel van het boek vind ik wat spijtig, want hierdoor
kan het zich niet onderscheiden van heel wat andere whiskyboeken op de plank en
dat zou toch moeten. Want dit boek – dat oorspronkelijk verscheen onder de
Engelstalige titel The Curious Bartender
– An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies
– is een uitzonderlijk
goed werk.

Tristan Stephenson gaat namelijk in het eerste deel van het
boek erg ver in het achterhalen van de geschiedenis van het levenswater, van de
Chinese distillatiepioneers en de dubieuze medicinale aqua vitae van de
middeleeuwen tot de drank die we vandaag de dag zo omarmen. Uiteraard wordt ook
het productieproces helemaal uit de doeken gedaan, met veel aandacht voor de
verschillende graansoorten en gebruikte technieken.

In het tweede deel passeert Tristan bij een aantal
toonaangevende distilleerderijen (ook buiten Schotland) en geeft flink wat
feedback bij hun geschiedenis, geheimen van de whiskymakers en smaaksensaties.

Het is een erg omvattend werk geworden dat zeker voor
beginners, maar ook voor kenners, boeiende uren van leesplezier zal opleveren.

Aanrader!

Whisky
256 pagina’s, Nederlands
Hardback
Tristan Stephenson
Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN 9789044744958
45 EUR