Ik ben er dit jaar misschien wel een beetje laat mee, want het boek lag al sinds oktober 2021 in huis – weliswaar in het kleine kamertje, wat verklaart dat het wat langer duurde om het uit te lezen. Too much information?

Het is al de 17e editie die Ingvar Ronde op de markt brengt en het blijft het meest interessante jaarboek over whisky dat verschijnt, zonder enige twijfel.

Ook deze editie barst weer van de interessante stukjes – 6 om precies te zijn – van de hand van kenners zoals Ian Wisniewski, Charles MacLean & Arthur Motley, Joel Harrison, Neil Ridley, Gavin D Smith en onze eigen (weliswaar in Japan wonende) Stefan Van Eycken.

Daarnaast interviewde Ingvar ook een heleboel ‘trailblazers’, mensen die zich onderscheidden in de whisky wereld door hun innovatieve benadering van onze geliefde drank. Volgende namen werden aan de spreekwoordelijke tand gevoeld:

  1. Neelakanta Jagdale, Amrut
  2. Yu-Ting Lee, Kavalan
  3. Gilles Leizour, Armorik
  4. Magnus Dandanell, Mackmyra
  5. Bill Lark, Lark Distillery
  6. Steve McCarthy, McCarty’s Oregon
  7. Andrew Nelstrop, The English Whisky Company

Daarnaast is er zoals steeds ook het onmisbare overzicht van alle distilleerderijen, zowel in Schotland als andere landen rond de wereld, gevolgd door het obligate overzicht van onafhankelijke bottelaars en een heleboel statistieken.

Naar jaarlijkse goede gewoonte signeert Ingvar mijn exemplaar met mijn hoogstpersoonlijke motto: ‘May the Malt be with you’.

Het is één van de weinige boeken die constant op mijn buro ligt (als het van het kleine kamertje geraakt is, dus), omdat het een onmisbare bron van info bevat die ik bijna dagelijks gebruik in de voorbereiding van mijn tasting notes en Ramblings.

In één woord: onmisbaar.

Malt Whisky Yearbook 2022
Ingvar Ronde – editor
MagDig Media Limited
Softcover
298 pagina’s
ISBN 9780957655386
15 Pond
www.maltwhiskyyearbook.com