Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Malt Whisky Yearbook 2022

Media Posted on 02/04/2022 16:02

Ik ben er dit jaar misschien wel een beetje laat mee, want het boek lag al sinds oktober 2021 in huis – weliswaar in het kleine kamertje, wat verklaart dat het wat langer duurde om het uit te lezen. Too much information?

Het is al de 17e editie die Ingvar Ronde op de markt brengt en het blijft het meest interessante jaarboek over whisky dat verschijnt, zonder enige twijfel.

Ook deze editie barst weer van de interessante stukjes – 6 om precies te zijn – van de hand van kenners zoals Ian Wisniewski, Charles MacLean & Arthur Motley, Joel Harrison, Neil Ridley, Gavin D Smith en onze eigen (weliswaar in Japan wonende) Stefan Van Eycken.

Daarnaast interviewde Ingvar ook een heleboel ‘trailblazers’, mensen die zich onderscheidden in de whisky wereld door hun innovatieve benadering van onze geliefde drank. Volgende namen werden aan de spreekwoordelijke tand gevoeld:

 1. Neelakanta Jagdale, Amrut
 2. Yu-Ting Lee, Kavalan
 3. Gilles Leizour, Armorik
 4. Magnus Dandanell, Mackmyra
 5. Bill Lark, Lark Distillery
 6. Steve McCarthy, McCarty’s Oregon
 7. Andrew Nelstrop, The English Whisky Company

Daarnaast is er zoals steeds ook het onmisbare overzicht van alle distilleerderijen, zowel in Schotland als andere landen rond de wereld, gevolgd door het obligate overzicht van onafhankelijke bottelaars en een heleboel statistieken.

Naar jaarlijkse goede gewoonte signeert Ingvar mijn exemplaar met mijn hoogstpersoonlijke motto: ‘May the Malt be with you’.

Het is één van de weinige boeken die constant op mijn buro ligt (als het van het kleine kamertje geraakt is, dus), omdat het een onmisbare bron van info bevat die ik bijna dagelijks gebruik in de voorbereiding van mijn tasting notes en Ramblings.

In één woord: onmisbaar.

Malt Whisky Yearbook 2022
Ingvar Ronde – editor
MagDig Media Limited
Softcover
298 pagina’s
ISBN 9780957655386
15 Pond
www.maltwhiskyyearbook.comBoek: Whisky is een reis waarvan je de bestemming niet kent

Media Posted on 02/04/2022 07:00

Laat ik met de deur in huis vallen: dit boek(je) is niet te koop.
Het is promotiemateriaal dat Maxxium op proeverijen uitdeelt. Het is dan ook maar 55 pagina’s dik en heeft de doorgewinterde whiskyliefhebber weinig te bieden.

Maar da’s dan ook niet de doelgroep.

Dit boekje is eerder bedoeld voor de newbie die zijn eerste stappen in de whiskywereld zet en op een snelle en toegankelijke manier de basisinfo wil vergaren.

Dat kan dankzij een aantal (bijzonder korte) hoofdstukken, zoals ondermeer:

 1. Hoe proef je whisky?
 2. De Distilleerderij
 3. Gerst en Turf
 4. De Houten Washbacks
 5. De Koperen Distilleerketels
 6. De Eiken Vaten
 7. Etiket

En dan zijn we nog maar halverwege het boekje. De tweede helft is voorbehouden voor product placement met aandacht voor de merken van Maxxium, zijnde The Famous Grouse, Grant’s, Monkey Shoulder, Highland Park, The Balvenie, Glendiffich en Tullamore Dew om de voornaamste even op te sommen.

In die optiek zal het boekje wellicht bijdragen aan de ervaring die iemand die whisky pas gaat ontdekken heeft, wanneer hij de stand van Tony Van Rooijen – die ook het voorwoord schreef en al sinds 2008 de ambassadeur is voor voornoemde merken – bezoekt en de bezielde man aan het werk ziet.

Dat overkwam ook mij, toen ik Tony na meer dan tien jaar nog eens tegen het lijf liep op het whiskyfestival in Hulst in 2021. Hij signeerde prompt een exemplaar en stopte het me toe (ik vond het een faire ruil tegen ons eigen boek Whisky Voor Iedereen).

Ik zal het kleinood koesteren.

Grappig detail: er bestaat ook een kleine versie met softcover van die je zomaar in je binnenzak kan stoppen.

Whisky is een reis waarvan je de bestemming niet kent
Tony Van Rooijen – voorwoord
Maxxium Nederland
Hardcover
55 pagina’s