Hans Offringa is in onze contreien geen onbekende, natuurlijk. Hij heeft al menig whiskyboek op zijn palmares staan en schrijft ook voor heel wat magazines. Samen met zijn vrouw Becky vormt hij het duo The Whisky Couple.

Hans is bovendien Keeper of the Quaich, de hoogte onderscheiding die de whiskyindustrie uitreikt aan mensen die zich verdienstelijk maken in het promoten van de gouden nectar. Dik verdiend, uiteraard.

Whisky & Jazz

Ik kreeg het boek Whisky & Jazz als verjaardagsgeschenk. Vrouwlief weet maar al te goed dat ik mijn whiskybibliotheek (en dan bedoel ik dus niet de vloeibare variant) graag uitbreidt en dit was een welkome aanvulling, ondanks het feit dat het boek wel een beetje gedateerd is. Het verscheen immers al in 2009. Hierdoor is de informatie over de distilleerderijen niet meer helemaal up to date, maar dat stoort in dit geval niet bepaald.

Immers, het gaat hier om een specifieke link tussen jazzmuziek in al zijn facetten en whisky. Nu ben ik zelf geen jazzliefhebber, maar ik kon het boek toch erg smaken. Ik leerde kennis maken met Charlie Parker, Miles Davis, Stan Gets en anderen, wat me inspireerde om even langs de bib te lopen om een cd of twee te lenen. Maar nog steeds vond ik het moeilijk, hoor (het luisteren naar de muziek, bedoel ik dan, de whisky ging vlotjes binnen). Maar wie liefhebbers is van jazz en van een goed glas ‘King o’ Drinks’ houdt, zal dit boek zeker weten te appreciëren.

Mijn blend

Tien blends worden door Hans Offringa aangeboden, bijvoorbeeld Dexter Gordon & Lagavulin 16 Year Old of Chet Baker met Bunnahabhain 12 Year Old. Ik voeg daar graag mijn eigen blend aan toe. Doe mij maar Rose Rouge van St Germain (uit hun album Tourist uit 2000) met een glas Auchentoshan Sauvingon Blanc Finish.

Enjoy!

Whisky & Jazz
Hardcover, 207 pagina’s
Hans Offringa – 2009
Spectrum Uitgeverij
EAN 9789047505549

Hier nog te krijgen met een mooie korting.