Ian Buxton is geen onbekende in whisky-kringen en heeft al heel wat boeken over ons favoriete onderwerp geschreven. Denken we bijvoorbeeld maar aan de eerder besproken ‘Glenglassaugh – a distillery reborn’ of ‘101 whiskies to try before you die’ om er maar enkele te noemen.

Onlangs kreeg Ian de vraag om de geschiedenis van een zeer gerespecteerd whiskybedrijf op te tekenen, nu het opgeslorpt is door het Japanse concern Suntory. Ik heb het uiteraard over Morrison Bowmore Distillers Ltd.

Het boek kreeg een lijvige titel: ‘But The Distilleries Went On, The Morrison Bowmore Story, History of a Scotch Whisky Company 1951-2014’.

In enkele hoofdstukken slaagt Ian er in de geschiedenis van dit bedrijf in zijn historische context te schetsen en krijg je een heel interessant verhaal te lezen. Vooral de avontuurlijke Stanley P. Morrison en hoe hij de Bowmore distillery in handen kreeg, is een pareltje. Het is duidelijk dat Ian toegang kreeg tot heel wat familie- en bedrijfsgeheimen die er voor zorgen dat de tekst leest als een trein.

Het boek is overigens ook doorspekt met foto’s uit zowel een ver verleden als het heden, wat het luchtig maakt. De vormgeving is zeer goed gekozen.

Het boek wordt afgesloten met drie korte hoofdstukken over de distilleerderijen die het bedrijf in bezit heeft, zijnde Glen Garioch, Auchentoshan en Bowmore.

Ik was al zeer aangenaam verrast toen ik enkele maanden geleden door de auteur werd gecontacteerd in verband met Auchentoshan (de manager van de distilleerderij had hem naar me doorverwezen) – wat meteen leidde tot het feit dat ik een gepersonaliseerd exemplaar zou kunnen kopen. Maar ik had nooit gedacht dat ik ook vernoemd zou worden in het boek. Dat was een zeer aangename verrassing toen ik na enkele uren op pagina 246 belandde.

Maar geloof me op mijn woord als ik zeg dat ik dit boek niet om die reden aanprijs. Het is echt een bijzonder goed leesbaar boek, dankzij de vlotte stijl die Buxton hanteert, die de geschiedenis van de whiskyindustrie van 1951 tot vandaag perfect illustreert.

Aanrader, dus!

But The Distilleries Went On

Ian Buxton

Angel’s Share – Neil Wilson Publishing Ltd

ISBN 978-1-906000-86-8

Verkrijgbaar via Amazon £30