Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wave Distil 10 Year Old 2011 Fine Spirits ’40 Bottles’

Tasting Notes Posted on 03/04/2022 16:26

Distilleerderij: Wave Distil
Regio: België
Fles: Wave Distil 10 Year Old 2011/2021 Virgin Oak, Fine Spirits ’40 Bottles’, 268 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 60%

Saxofoon

Patrick Ludwich van Fine Spirits timmert al langer aan de weg om Belgische whisky eens en voor altijd op de kaart te zetten en deze fles, die samen met het boek ‘Alle Belgische Whisky’s’ op 6 december 2021 verscheen, is daar een prachtig onderdeel van. De bedoeling van Patrick is om aan het eind van de rit niet minder dan 40 Belgische whisky’s te bottelen. Vandaar de ’40 Bottles’ op het label. Misschien wat verwarrend, want van deze release zijn er wel degelijk 268 flessen verschenen. Je moet de context dus mee hebben. Het boek kan ik alvast erg warm aanbevelen. Hopelijk kan ik dat van deze 10-jarige whisky ook. Hij werd gestookt door Wave Distil, een kleine distilleerderij in Dinant – vandaar de Saxofoon op het label.

De neus heeft alleszins wat tijd nodig. Begint flink gesloten. Maar handwarmte doet ‘m deugd en onthult vanille, pilsmout, amandelen, kweepeer en limoen. Hij brandt hoegenaamd niet. Maar hij is ook absoluut niet erg uitgesproken. Eerlijk is eerlijk.

Lekker pittig op de tong, maar water is totaal overbodig. Hij proeft nog jong – zelfs een beetje new make-y, maar dat vind ik helemaal niet erg zoals u weet. Vanille, wit fruit, druiven, amandelen, limoen en een hint van citroengras en witte peper. Doet me trouwens even aan een IPA denken, mijn favoriete biersoort. Grappig en verre van slecht. Flink kruidig trouwens. Dat ligt natuurlijk aan het virgin oak vat.

De afdronk is lang en kruidig, zoet en licht drogend.

De whisky is ongetwijfeld volgens de regels van de kunst gemaakt, maar heeft qua smaakontwikkeling toch nog een hele weg af te leggen wat mij betreft. Maar we mogen af en toe wel eens chauvinistisch zijn ook, toch? Verkrijgbaar op de website van Fine Spirits voor 99 EUR. Dankjewel, Patrick.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Boek: Alle Belgische Whisky’s

Media Posted on 03/04/2022 07:05

Voor wie ook maar enige affiniteit heeft met, of interesse in, Belgische whisky: dit boek is voor u!

Patrick Ludwich timmert al langer aan de weg om Belgische whisky eens en voor altijd op de kaart te zetten en dit boek, dat op 6 december 2021 verscheen, is daar een prachtig onderdeel van.

Voor het eerst verschijnt er een duidelijk overzicht van alle Belgische distilleerderijen en een aantal bottelaars (er zaten er zelfs nog een paar tussen waarvan ik zelf niet op de hoogte was) in drie landstalen. Jawel, het boek bevat de tekst zowel in het Nederlands als het Frans als het Engels. Kwestie van alle Belgen, maar ook een groot internationaal publiek te bereiken.

Er vallen twee dingen onmiddellijk op:

  1. Het boek is erg compleet, voor zover dat kan in tijden waarin distilleerderijen als paddenstoelen uit de grond schieten
  2. Het is bijzonder mooi vormgegeven, met prachtige foto’s van de flessen. Echt oogstrelend. Daarvoor alleen al is het boek een aanrader.

Een dikke proficiat aan Patrick en zijn kompaan Karel Puype om dit boek zo zorgvuldig samen te stellen. Ik raad het echt ten stelligste aan.

Verkrijgbaar in de betere boekhandel of rechtstreeks op www.finespirits.be, waar je nog meer Belgisch lekkers kan vinden.

Alle Belgische Whisky’s
Patrick Ludwich, Karel Puype
Stichting Kunstboek
Hardcover
152 pagina’s
ISBN 9789058566713
25 EUR