Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Malt Whisky Yearbook 2021

Media Posted on 17/10/2020 16:47

Het belangrijkste whiskyboek van het jaar is weer verschenen: Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. De editie van 2021 ligt momenteel in de winkelrekken. En zoals steeds staat het tjokvol met artikels van gerenommeerde schrijvers als Charles MacLean, Joel Harrison, Ian Wisniewski, Neil Ridley, Gavin D Smith en Jonny McCormick.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar interviews met zogenaamde Whisky Icons, zoals daar zijn: Ian McMillan, Allan Winchester, Colin Ross, Frank McHardy, Jim McEwan, Michael Urquhart en Dennis Malcolm.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

  • The Sweet Story of Malting
  • The Whisky Brain
  • They Don’t Make em Like They Used To Do… Or Do They?
  • Ten Malts That Broke the Mould
  • The American Revolution

Het zijn stuk voor stuk informatieve en goed geschreven artikels.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek hoort echt in elke whisky-liefhebbers’ boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Een échte whisky bijbel! En dat alles voor niet eens 25 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2021
298 pagina’s, Engels
Ingvar Ronde
MagDig Media Ltd
ISBN 978-0-9576553-7-9
www.maltwhiskyyearbook.comFettercain, the Undiscovered Gem

Events Posted on 17/10/2020 06:08

Fettercairn is een distilleerderij die niet zo vaak op mijn radar verschijnt. Na al die jaren van lustig proeven en schrijven heb ik slechts tien – TIEN! – tasting notes over Fettercairn. Tien op 4500, dat zegt veel, me dunkt. En die zijn niet allemaal even lovend. Flink hit & miss in mijn boekje.

Zo herinner ik me dat ik op één van de vele festivals (herinnert u zich dat nog?) de (toen) nieuwe Fettercairn Fior proefde en niet erg onder de indruk was. Ik beken: Fettercairn staat bij mij niet hoog op het lijstje…

Dan viel er een uitnodiging in de virtuele brievenbus van Andrew Lennie, de brand ambassador, om deel te nemen aan een virtuele kennismaking. Ook de Master Distiller Stewart Walker zou aanwezig zijn en tekst en uitleg kunnen geven bij het productieproces en zelfs één en ander kunnen verklappen van wat er nog in de warehouses ligt te rijpen.

Ik nam deze gelegenheid om Fettercairn wat beter te leren kennen dan ook met veel plezier aan en enkele dagen later viel een mooi pakketje in de brievenbus met samples, maar ook met wat knabbeltjes en een blikje Dash Peach bruiswater. We gingen wat combineren.

Op maandag 5 oktober logde ik in op Zoom en werd vergast op een leuke presentatie en proefde onderstaande. Enjoy!

Fettercairn New Make

Om te beginnen zat er een kleine verstuiver in het pakketje met new make. We kregen de opdracht dit op onze handen te spuiten om er aan te ruiken. Ik spoot maar één keer op mijn handen – en rook dat deze new make erg clean was – maar kon het niet laten (u weet dat ik een zwak heb voor new make) om de rest in mijn glas te doen.

Hij is heerlijk fris en clean en vertoont toetsen van zoete mout en een hint van perzik en banaan. Vreemd, want dat zou je met esters associëren en die worden natuurlijk pas gevormd nadat de spirit de eik heeft gekust. Hoe dan ook, ik vroeg Stewart of hij me niet aan een sample new make zou kunnen helpen en hij was maar wat blij om alle deelnemers aan deze sessie van een sample te voorzien. The Nectar zal weten wat gedaan.

Fettercairn 12 Year Old – 40%

De 12-jarige Fettercairn is de instapper. Op de fles prijkt trots de eenhoorn, die niet alleen het nationale beest blijkt te zijn van Schotland, maar bovendien ook in het familieschild van de Ramsay familie staat, de oprichters van de distilleerderij.

Zachte mout en karamel op de neus, met wat noten, appelsien en perzik. Op smaak werd dit netjes verder gezet, wat van deze malt een toegankelijke allemansvriend maakt. De afdronk is niet bepaald lang noch memorabel, maar verder niks mis mee. We koppelden hem aan een artisanaal gemaakte marshmellow uit Edinburgh. Mijn tanden vielen bijna uit mijn mond van zoetigheid, maar prettig was het alleszins.

Fettercairn 16 Year Old – 46.4%

Het kleurverschil met de instapper is significant, maar Stewart legde uit hoe dit komt. Deze is namelijk gestookt van ‘chocolate malted barley’, dus flink geroosterde gerst die bijna zwart ziet (zoals hij ook voor de Glenmorangie Signet wordt gebruikt, bijvoorbeeld). Daarnaast heeft hij na een initiële rijping op bourbonvaten een finish gekregen in een combinatie van portvaten en oloroso sherryvaten.

Op de neus kreeg ik karamel en koffie, amandellikeur en pruimen, chocolade en een licht bittere appelsienmarmelade en ik beken: ik vond hem heerlijk! Dat zette zich mooi door op de tong, met een kleine kruidigheid en een licht drogende afdronk. Ik was hier best van onder de indruk. Toen we hem dan proefden in combinatie met een origine melkchocolade uit Honduras (60% cacao) was ik verkocht.

Fettercairn 22 Year Old – 47%

Maar het echte feest moest nog beginnen. De 22-jarige Fettercairn is namelijk een tropisch snoepje op de neus. Floraal ook, maar toch vooral perzik en ananas met wederom die hint van banaan. Dit viel mij wederom erg goed mee. Ook de sterkte deed deze malt duidelijk deugd. Het gaf hem body en gewicht en zorgde tevens voor een lange, bevredigende – weliswaar erg snoeperige – finish.

Ze zijn zich bij Fettercairn duidelijk bewust van het feit dat er een nieuwe wind moet waaien om het merk weer op de kaart te zetten en dat is precies wat Andrew en Stewart beoogden met deze presentatie. Ik moet zeggen: het is ze gelukt, wat mij betreft. Ik was erg aangenaam verrast met de 16- en 22-jarige malts.

Fettercairn 1988 Cask Sample – 54.5%

Tot slot hadden we nog een mystery sample ontvangen, waarvan we mochten raden wat het was en ik vond dit erg old school ruiken. De neus was flink vegetaal, vertoonde wat groene appeltjes en rabarber, amandelen en zelfs een druppeltje balsamico. Op smaak was hij lekker kracht, fruitig elegant, licht drogend en… old school, ik zei het al. De finish was bijzonder lang. Deze was Champions League materiaal wat mij betreft. Het bleek te gaan om refill bourbon hogshead #2086 dat op 16 december 1988 te slapen werd gelegd. Hopelijk verschijnt deze binnenkort als single cask.

Er werd ons toevertrouwd dat Whyte & Mackay – de eigenaars van Fettercairn, maar ook van Invergordon, Isle of Jura en het befaamde Dalmore – na lang beraad besloten heeft om Fettercairn inderdaad nieuw leven in te blazen. Er liggen een panoply aan mooie single casks op ons te wachten die in de komende jaren allemaal gelanceerd zullen worden.

En zo zal deze ‘undiscovered gem’ hopelijk (her)ondekt kunnen worden door de liefhebbers. Voor mij was dit alvast een leuke ervaring en Fettercairn is bij deze terug op de radar gezet!

Bedankt Andrew, Stewart, Rens en The Nectar, voor de vlekkeloze organisatie en het lekkers dat we mochten proeven.

May the Malt be with you!