Zoals de titel van het boek doet vermoeden gaat een deel over de illegale stook en het smokkelen van whisky in het Schotland van de 19e Eeuw. Terwijl dichters als Robert Burns ons een romantisch beeld schetsen van de Highlands en Islands uit die tijd, levert Malcolm Archibald met dit boek een historisch document af dat een heel ander Schotland laat zien, waar het leven niet alleen moeilijk, soms ondenkbaar was, maar bovendien – letterlijk – levensgevaarlijk.

Maar het overgrote deel gaat over alle ander types van misdaad zoals opstanden, diefstal, aanranding en moord. Onderbouwd met historische feiten laat de schrijver ons kennismaken met de crofters voor en na de beruchte Clearances en de oprichting van de Highland Police, hoe het rechtssysteem in de verschillende delen van Schotland werkte (erg verschillend en soms bijna willekeurig!) en hoe het sociale leven er in het algemeen uitzag. En aan het eind van het boek heb je bijgevolg een veel beter inzicht van hoe Schotland er in die tijd moet uitgezien hebben.

Het boek is interessant voor liefhebbers van de Schotse geschiedenis, zeker. Het laat er geen twijfel over bestaan dat de Schotse Highlands en Islands in de Victoriaanse tijd een donkere uithoek vormden waar de wet van de sterkste nog vaak gold en misdaad erg vaak voorkwam, klein en groot.

Geen echt ‘whisky boek’ per sé, maar een interessant tussendoortje, wat mij betreft.

Whisky Wars
subtitel: Riots and Murder in the 19th-Century Highlands and Islands
Malcolm Archibald
Black & White Publishing
Engels
Softcover
ISBN 978 1 78530 239 8
12.95 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze link.