Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Royal Brackla 12 Year Old 2006 The Whisky Agency for Taiwan

Tasting Notes Posted on 25/09/2020 16:01

Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 12 Year Old 2006/2018 The Whisky Agency for WhiskyClub.co Taiwan, hogshead #300465, 180 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.3%

Shall I compare thee to a summer’s day?

Vlakbij Cawdor Castle – bekend van Shakespeare’s Macbeth – ligt de Brackla distilleerderij, opgericht door Captain William Fraser of Brackla in 1812. Sinds 1835 heet ze Royal Brackla, want in dat jaar kreeg ze een royal warrant van King William IV. Dit single cask uit 2006 werd geselecteerd door mijn Taiwanese vriend Joseph Wang en heeft de erg bevallige WeiWei Fong op het label – voor wie haar niet kent, zij is een Taiwanees topmodel en Instagram sensatie. Niet dat dat ook maar iets betekent voor de kwaliteit van de whisky, natuurlijk.

De neus is licht en droog, op wit fruit en perzik met een hint van limoen op de achtergrond, alsook wat groene tuinkruiden. Iets licht bitter als chicorei en iets zacht zoet als mokka, maar in alle eerlijkheid eerder zacht en weinig uitgesproken. Na enkele ogenblikken komt daar Galak Popri aan te pas (u weet wel: witte chocolade gevuld met gepofte rijst).

Oh! Dat is al stukken beter! Veel meer karakter dan de neus beloofde, dit is mooi. Stevige body, flink wat witte peper en dan een mooie waaier aan citrus: citroen, limoen, mandarijn en yuzu! Wordt erg zomers. De tweede slok voegt daar nog wat mokka en mango aan toe, alsook een hint van orangettes en ananas. Iets van noten, ook. Kom op, dit wordt zelfs erg prettig.

De afdronk is middellang, ietwat gepeperd, maar vooral dartel fris. Zomers fris.

De neus heeft me in dit geval volledig op het verkeerde been gezet. Op smaak en in de afdronk is dit een leuke, zomerse malt die zich op mijn Zuid-Franse terras (met een blokje ijs, fuck off!) vlotjes laat drinken. Leuke vatselectie van mijn Taiwanese vriend, die mij ertoe noopt met een quote van Engelands bekendste schrijver te eindigen: ‘Shall I compare thee to a summer’s day?’.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Boek: Malt Whisky Wetenswaardigheden

Media Posted on 25/09/2020 06:25

Jouke Karper is een Nederlandse liefhebber van het gouden levenswater en is al erg vaak afgereisd naar Schotland. Daarnaast verzamelt hij miniatuurflesjes whisky en organiseert hij zelf reizen naar het Beloofde Land, zoals te lezen staat op https://www.whiskyreis.com/. En in 2017 besloot hij een boek te wijden aan zijn passie. Het kreeg de titel ‘Malt Whisky Wetenswaardigheden’.

Het boek beschrijft de ingrediënten, het distilleerproces, besteedt veel aandacht aan de types vaten en gerst, de verschillende whiskyregio’s, het bottelen en proeven van whisky en offreert een beknopte beschrijving van de operationele distilleerderijen.

Het is niet louter een technisch boek geworden en daarin schuilt juist het charmante van dit werk (mijn exemplaar is overigens de compleet herziene uitgave uit 2018, in hardcover). Jouke vertelt het vanuit een persoonlijk perspectief en vult dit aan met een groot aantal unieke foto’s, mooie afbeeldingen en overzichtelijke landkaartjes.

Dit maakt dat het prettig leest en dat je de luttele zetduiveltjes en typfoutjes met plezier vergeeft. Hoewel het voor de gevorderde whiskyliefhebber weinig nieuws biedt, is het wel een interessant en erg vriendelijk geprijsd boek (cadeautip!) voor zij die net aan hun vloeibare ontdekkingsreis beginnen.

En als verzamelaar van whiskyboeken kon deze uiteraard niet in de bibliotheek ontbreken.

Malt Whisky Wetenswaardigheden
Jouke Karper
Hardcover
Nederlands, 160 pagina’s
EAN 9789402164664
19.95 EUR
te bestellen via bovenvermelde website