Jouke Karper is een Nederlandse liefhebber van het gouden levenswater en is al erg vaak afgereisd naar Schotland. Daarnaast verzamelt hij miniatuurflesjes whisky en organiseert hij zelf reizen naar het Beloofde Land, zoals te lezen staat op https://www.whiskyreis.com/. En in 2017 besloot hij een boek te wijden aan zijn passie. Het kreeg de titel ‘Malt Whisky Wetenswaardigheden’.

Het boek beschrijft de ingrediënten, het distilleerproces, besteedt veel aandacht aan de types vaten en gerst, de verschillende whiskyregio’s, het bottelen en proeven van whisky en offreert een beknopte beschrijving van de operationele distilleerderijen.

Het is niet louter een technisch boek geworden en daarin schuilt juist het charmante van dit werk (mijn exemplaar is overigens de compleet herziene uitgave uit 2018, in hardcover). Jouke vertelt het vanuit een persoonlijk perspectief en vult dit aan met een groot aantal unieke foto’s, mooie afbeeldingen en overzichtelijke landkaartjes.

Dit maakt dat het prettig leest en dat je de luttele zetduiveltjes en typfoutjes met plezier vergeeft. Hoewel het voor de gevorderde whiskyliefhebber weinig nieuws biedt, is het wel een interessant en erg vriendelijk geprijsd boek (cadeautip!) voor zij die net aan hun vloeibare ontdekkingsreis beginnen.

En als verzamelaar van whiskyboeken kon deze uiteraard niet in de bibliotheek ontbreken.

Malt Whisky Wetenswaardigheden
Jouke Karper
Hardcover
Nederlands, 160 pagina’s
EAN 9789402164664
19.95 EUR
te bestellen via bovenvermelde website