Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 12 Year Old 2006/2018 The Whisky Agency for WhiskyClub.co Taiwan, hogshead #300465, 180 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.3%

Shall I compare thee to a summer’s day?

Vlakbij Cawdor Castle – bekend van Shakespeare’s Macbeth – ligt de Brackla distilleerderij, opgericht door Captain William Fraser of Brackla in 1812. Sinds 1835 heet ze Royal Brackla, want in dat jaar kreeg ze een royal warrant van King William IV. Dit single cask uit 2006 werd geselecteerd door mijn Taiwanese vriend Joseph Wang en heeft de erg bevallige WeiWei Fong op het label – voor wie haar niet kent, zij is een Taiwanees topmodel en Instagram sensatie. Niet dat dat ook maar iets betekent voor de kwaliteit van de whisky, natuurlijk.

De neus is licht en droog, op wit fruit en perzik met een hint van limoen op de achtergrond, alsook wat groene tuinkruiden. Iets licht bitter als chicorei en iets zacht zoet als mokka, maar in alle eerlijkheid eerder zacht en weinig uitgesproken. Na enkele ogenblikken komt daar Galak Popri aan te pas (u weet wel: witte chocolade gevuld met gepofte rijst).

Oh! Dat is al stukken beter! Veel meer karakter dan de neus beloofde, dit is mooi. Stevige body, flink wat witte peper en dan een mooie waaier aan citrus: citroen, limoen, mandarijn en yuzu! Wordt erg zomers. De tweede slok voegt daar nog wat mokka en mango aan toe, alsook een hint van orangettes en ananas. Iets van noten, ook. Kom op, dit wordt zelfs erg prettig.

De afdronk is middellang, ietwat gepeperd, maar vooral dartel fris. Zomers fris.

De neus heeft me in dit geval volledig op het verkeerde been gezet. Op smaak en in de afdronk is dit een leuke, zomerse malt die zich op mijn Zuid-Franse terras (met een blokje ijs, fuck off!) vlotjes laat drinken. Leuke vatselectie van mijn Taiwanese vriend, die mij ertoe noopt met een quote van Engelands bekendste schrijver te eindigen: ‘Shall I compare thee to a summer’s day?’.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).