Dave Broom schrijft al meer dan 20
jaar over whisky en spirits en wordt daar nog voor betaald ook. Wat een
droomjob. Maar hij is dan ook een volleerd verteller. Ik had al eens het
genoegen een tasting mee te maken die hij aan elkaar praatte en je hangt
probleemloos aan zijn lippen, ondanks het zware Glasgow accent.

Met The Way of Whisky is hij
absoluut niet aan zijn proefstuk toe, maar het is wel zijn eerste boek over
Japanse whisky… en wat voor één!

Het boek leest als een reisverhaal,
waarbij Dave niet alleen een rondreis maakt langs de belangrijkste
distilleerderijen, maar ook langs bars, restaurants, tempels en – vooral –
ambachtslui. Want het uitgangspunt van Dave was om na te gaan of er een link is
tussen de Japanse whisky en de Japanse cultuur van kaizen. En hoewel de auteur zichzelf een gaijin (vreemdeling, outsider) noemt (en dat natuurlijk ook is), is
het duidelijk dat hij een erg goed begrip heeft – en hartstochtelijke liefde
koestert voor – de Japanse cultuur en zijn mensen.

De distilleerderijen liggen soms op
erg afgelegen locaties, wat de auteur de kans geeft om ook de reis an sich
uitgebreid te bespreken en wat hij allemaal op de weg tegenkomt. Glasblazers,
edelsmeden, thee-ceremoniemeesters, shushi-chefs, boeddhistische monikken en ga
zo maar door. En het verveelt geen moment, integendeel. Ik heb door het lezen
van dit boek meer dan ooit zin om Japan te bezoeken en niet alleen voor de
whisky (Dearly Beloved, is de hint
duidelijk genoeg?).

Eens aangekomen op een
distilleerderij, geeft Dave de obligate korte historiek en zegt iets over het
productieproces, maar telkens met de insteek van ‘wat maakt Japanse whisky
Japans’. De interviews met de master blenders, master distillers of CEO’s zijn
dan ook erg interessant en geven een boeiende inkijk op het gedachtegoed van de
Japanse whiskymakers. Whisky-do is echt!

Die persoonlijke zoektocht naar een
dieper begrip van de filosofie, het vakmanschap, de drang naar het behoud van
tradities en toch verlangen naar innovatie, het klimaat, de seizoenen en de
cultuur – die essentieel blijken in de Japanse cultuur en bij uitbreiding voor
de productie van whisky – maken van dit boek een unieke leeservaring.

Laat ik ook zeker niet vergeten te
vertellen dat de foto’s, van de Japanse fotograaf Kohei Take, van een
verbluffende schoonheid zijn en dit boek naar een hoger niveau tillen. Niet de
standaard foto’s van distilleerderijen en flessen (ook, daar niet van), maar
vooral van de mensen en de natuur.

Het is het perfecte boek voor
liefhebbers van zowel Japanse whisky als de Japanse cultuur.

The
Way of Whisky
A Journey Around Japanese Whisky
256 pagina’s, English
Hardback
Dave Broom
Octopus Publishing Group
ISBN 978-1784721428
55 EUR