Daar is hij weer – de jaarlijkse bijbel (oeps…) van Ingvar Ronde, met bijdragen van bekende whiskyschrijvers zoals Charles Maclean, Ian Buxton, Gavin D Smith en anderen.

Het is een jaarlijkse editie die er ieder jaar beter op wordt – naar mijn bescheiden mening. Dit jaar bevat het bijna 300 pagina’s tellende naslagwerk weer een geweldig overzicht van alle open distilleerderijen, zowel in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld. Nieuw (en best leuk) is het feit dat de namen van de distilleerderijen nu ook fonetisch worden weergegeven. Vanaf nu zal iedereen Glen Garioch correct kunnen uitspreken.

De goed gestoffeerde artikels kregen dit jaar volgende thema’s mee:

‘Turf’s Up’ (over – hoe kan het ook anders – geturfde whisky en hoe die gemaakt wordt bij Kavalan, Mackmyra en Lark),

‘Reign of Terroir’ (over gerstensoorten en rijpingslocaties en hoe die van invloed zijn op de whisky),

‘Whisky & Food’ (zeer leuk voor de foodies onder ons),

‘Only Connect Malt en Malt Consumers’ (over de nieuwe trends in de markt en hoe de distilleerderijen hier handig op inspelen), ‘Cask is King’ (over… euh… vaten, juist ja) en

‘Craft en Innovation’ (over artisanale whisky’s).

Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky liefhebber’s boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Dat zegt genoeg!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2016

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-0957655324

www.maltwhiskyyearbook.com