Brora 40 Year Old 1978 – 200th Anniversary

Distilleerderij: Brora
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Brora 40 Year Old 1978, 200th Anniversary, OB 2019, 1819 bts
Kleur: goud
ABV: 49.2%

Instant Classic

Brora, opgericht in 1819, viert dit jaar haar 200-jarige bestaan. Dat het in stijl gevierd wordt, is een understatement. Een 40-jarige Brora, gerijpt in 1978, in een oogstrelende verpakking (het prijskaartje van 4.600 EUR is dan weer een doorn in het oog!), gelimiteerd op 1819 flessen, doet menig liefhebber watertanden, ondergetekende incluis. Hij is, samen met de Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories, de ultieme bekroning van de cult die rond deze gesloten (maar binnenkort te heropenen) distilleerderij bestaat.

Het eerste wat opvalt is de fruitigheid. Hij barst van de appels en bananen, flirt even met de tropen, wordt dan plots een tikkeltje snoeperig (als van bubblegum), offreert een bijzondere waxiness en schillen van een verse perzik, gevolgd door een heel subtiel – maar echt heel subtiel – streepje rook. De frisheid van een blaadje munt. Dit is een instant classic. Hij mocht gerust nog een vuiltje hebben, maar dat is er helemaal uitgerijpt. In de plaats krijg je een elegante dame in je glas. Indrukwekkend.

Heerlijk krachtig, waxy, minty en gepeperd op smaak. Knapperige appels, zachte banaan, roze pompelmoes met een toefje tannine en een bijzondere herbale toets. Denk kampfer en munt. Ik beken… ik stak mijn tong in het glas om zelfs de laatste druppel op te likken. Goddelijk.

De afdronk mocht absoluut wat langer, wat mij betreft. Hij ging terug richting bubblegum en banaan, alvorens een je met een gelukzalige glimlach op je tronie te verlaten.

Mocht deze fles een kwart kosten van de prijs die er voor gevraagd wordt, denk ik wel dat ik mijn kop zo zot zou laten maken om een fles aan te schaffen en open te ploppen. Want hij is absoluut goddelijk lekker. Maar mijn whiskybudget kan dit niet trekken. Ik vraag me ook af hoeveel van deze 1819 flessen ook effectief geproefd zullen worden, in plaats van te verdwijnen in de atoomschuilkelders van de investeerders. Het idee alleen al. Jammer.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).