Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

De derde en laatste Xpedition Oak is er: Talisker 45 Year Old Glacial Edge

Aankondigingen Posted on 05/11/2023 16:30

In 2021 lanceerde Diageo the zogenaamde Xpedition Oak Series, met een Talisker van 43 jaar oud die gefinisht was op vaten die werden samengesteld met duigen die de oceaan hadden overgestoken. Het was de oudste Talisker tot dan toe gebotteld.

In 2022 kwam de opvolger, de Talisker 44 jaar oud Forests of the Deep, gefinisht in vaten die gerookt waren met duurzaam geoogst zeewier uit Schotland. Hij nam de fakkel als oudste Talisker ooit gebotteld over.

Die fakkel wordt nu opnieuw doorgegeven. Dit jaar ziet de derde en laatste release in deze reeks het levenslicht: de Talisker 45 jaar oud Glacial Edge.

Voor de samenstelling hiervan nam een expeditieteam 12 zwaar geblakerde vaten mee naar een gletsjer in Canada, waar de spiegels werden verwijderd en de binnenkant van de vaten werd blootgesteld aan de ijzige kou en wind gedurende 96 uren. De koude deed de staven aan de binnenkant barsten, wat precies de bedoeling was. Op die manier werd er meer oppervlakte gecreëerd waardoor de spirit nadien dieper in het hout zou kunnen dringen voor een bijzondere finish.

Eens terug in Schotland gingen de spiegels weer op de vaten en werden ze gevuld met Talisker die al meer dan vier decennia lag te rusten op het eiland Skye. Diageo verklapt ons niet hoe lang de malt op deze zogenaamde ice fractured casks werd gefinisht, maar we weten wel dat dit de oudste Talisker is die ze al gebotteld hebben.

Geef toe, het is wel een goed verhaal. Storytelling is een belangrijk onderdeel van de marketing rond whisky en de moeite die gestoken wordt in deze release – om maar te zwijgen van de prachtige verpakking – doet menig whiskyliefhebber watertanden (mezelf incluis).

Een ander belangrijk deel van de storytelling van deze Xpedition Oak reeks is de samenwerking met de milieuorganisatie Parley for the Oceans, een non-profit organisatie die zich inzet voor de bescherming van onze oceanen. En het is dan wel fijn als je weet dat Talisker een deel van de opbrengst van de verkoop van hun whisky aanwendt om Parley te ondersteunen.

Allemaal redenen om erg opgewonden te geraken van deze nieuwe Talisker… totdat je het prijskaartje ziet. Want dit is niet voor iedereen. Als je al het geluk hebt om één van de 2.455 flessen te pakken te krijgen, moet je er wel zo’n 5.300 EUR voor neertellen. Anderzijds hebben we het hier natuurlijk wel over een whisky die al sinds het einde van de 1970s geduldig lag te rijpen.

Ik ben alvast Diageo zeer dankbaar voor het feit dat ze mij een sample van deze uitzonderlijke release hebben bezorgd (alsook de afbeeldingen die ik in deze blogpost mocht gebruiken). Ik zal de malt uitgebreid proeven en bespreken. Je mag de tasting notes eerstdaags verwachten.

May the Malt be with you!



Shinshu Mars Tsunuki 2022

Tasting Notes Posted on 05/11/2023 06:30

Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Shinshu Mars Tsunuki 2022, Bourbon Barrel, 35.800 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Japanse Kilkerran

By Shinshu Mars worden twee types malt gestookt: een fruitige stijl vergelijkbaar met Speyside die de naam Komagatake meekrijgt en een eerder maritieme Highland stijl die de naam Tsunuki draagt. Ik zet ze graag even head-to-head. Eindigen doe ik met de Tsunuki uit 2022.

Interessante, doch ietwat gesloten en scherpe neus op moutsuikers, wit brood, vanille, jonge perziken en laurierblaadjes. Op de achtergrond verschijnt al een toets van iodine en nat hout. Blind denk ik dat ik Kilkerran gezegd zou hebben, stel je voor!

Ah, da’s beter. Op de tong komt hij mooi open en krijg ik wit fruit, vanille, perzik, kalk, zeezout en toetsen die me aan een kampvuur op het strand doen denken. De turf wordt midpalate heel prominent. Wordt naar het einde toe zelfs lichtjes droog op hout en peper. Ik weet wel dat ik geen vergelijking moet maken met Schotland, maar aangezien ik dat ook al met de neus deed… ik moet weer aan Kilkerran denken!

De afdronk is droog, zoet, geturfd en zelfs een tikkeltje oaky.

De neus had even wat tijd nodig, maar op smaak en in de finish was het meteen goed. Lekkere Japanner, hoor. Bedankt voor het sample, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023