Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Shinshu Mars Tsunuki 2022, Bourbon Barrel, 35.800 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Japanse Kilkerran

By Shinshu Mars worden twee types malt gestookt: een fruitige stijl vergelijkbaar met Speyside die de naam Komagatake meekrijgt en een eerder maritieme Highland stijl die de naam Tsunuki draagt. Ik zet ze graag even head-to-head. Eindigen doe ik met de Tsunuki uit 2022.

Interessante, doch ietwat gesloten en scherpe neus op moutsuikers, wit brood, vanille, jonge perziken en laurierblaadjes. Op de achtergrond verschijnt al een toets van iodine en nat hout. Blind denk ik dat ik Kilkerran gezegd zou hebben, stel je voor!

Ah, da’s beter. Op de tong komt hij mooi open en krijg ik wit fruit, vanille, perzik, kalk, zeezout en toetsen die me aan een kampvuur op het strand doen denken. De turf wordt midpalate heel prominent. Wordt naar het einde toe zelfs lichtjes droog op hout en peper. Ik weet wel dat ik geen vergelijking moet maken met Schotland, maar aangezien ik dat ook al met de neus deed… ik moet weer aan Kilkerran denken!

De afdronk is droog, zoet, geturfd en zelfs een tikkeltje oaky.

De neus had even wat tijd nodig, maar op smaak en in de finish was het meteen goed. Lekkere Japanner, hoor. Bedankt voor het sample, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023