Shinshu Distillery
4752-31 Miyata-mura
Kamiinagun
Nagano Prefecture 399-4301
Japan
Tel +81 0265 85 4633
www.hombo.co.jp
mars_whisky@hombo.co.jp

Kagoshima

Shinshu is eigendom van Hombo Spirits en werd in 1985
opgericht. De firma bestaat echter al veel langer en is vooral bekend voor het
stoken van de nationale drank shochu, alsook brandewijnen en pruimenlikeuren.
Voordat Shinshu werd geopend had Hombo Spirits al een distilleerderij in
Kagoshima op het zuidelijke eiland Kyushu, waar reeds whisky werd geproduceerd
sinds 1953. En hoewel de Kagoshima distilleerderij vandaag de dag nog steeds
bestaat, wordt er hier enkel nog soschu gestookt.

In 1992 werd de productie van whisky stilgelegd (de
Japanse drankentaks zat daar zeker voor iets tussen!) en lange tijd werd
getwijfeld of deze ooit zou hervatten, maar in juli 2010 besloot Hombo zijn
stillhouse te vernieuwen, te danken aan de hernieuwde interesse in Japanse
whisky. Sinds februari 2011 loopt er weer spirit uit de stills.

Kiso

De distilleerderij ligt op een hoogte van 800 meter
aan de voet van de Kiso Mountains en is daarmee de hoogste van Japan. Ze
beschikt over slechts één wash en één spirit still en het water wordt betrokken
van ondergrondse bronnen, die door een dikke granietlaag stromen. Het graniet
zorgt er voor dat het water zijn natuurlijke zachtheid behoud.

Rijping gebeurt in zowel bourbon- als sherry- als
brandewijnvaten. Van de oude stocks is er nog amper iets te vinden (rond 2008
waren er nog zo’n 500 vaten), maar de nieuwe whisky wordt op de markt gebracht
onder twee verschillende namen, zijnde Komagatake (genoemd naar een
nabijgelegen berg) en Mars. Je kan de distilleerderij bezoeken en ter plaatse
proeven van een aantal expressies. Er geraken is echter geen sinecure.

Range

Er zijn een heleboel bottelingen beschikbaar onder
zowel de Komagatake als de Mars labels, maar makkelijk te vinden is dan weer
een ander verhaal. Bovendien is Japanse whisky allesbehalve goedkoop. Maar als
je de kans krijgt hem te proeven, mag je die niet aan je voorbij laten gaan.

Twee leuke flesjes: Mars 3+25 (het betreft een
driejarige Kagoshima die 25 jaar lang rijpte in het warehouse van Shinshu) en
de Komagatake 10 Year Old (licht geturfd).