Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Komagatake Wine Cask Finish, Vintage 2011, 1.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52%

Maberikku

In 2016 bracht Shinshu Mars deze single malt op de markt, gestookt in 2011. Hij rijpte eerst op bourbon- en sherryvaten en kreeg dan nog een finish op Japanse rode wijnvaten uit Yamanashi. De malt is vijf jaar oud en heeft een heldere koperen kleur die me meteen doet watertanden.

Dit doet me op de neus eerlijk gezegd eerder aan een oloroso vat dan aan een wijnvat denken, zo zoet wordt hij. Ja, zeker wat lichte tannine, maar verre van oaky. De spirit heeft de wijn goed weerstaan en het geheel is harmonieus op zwarte druiven, rozijnen en pure chocolade met hints van kruidnagel, zwarte peper en wat rood fruit (denk aardbeien en kersen). Mijn enige bekommernis is het feit dat ik hier niet meteen Komagatake (of Japanse whisky in het algemeen) in terug vindt. Dat typische trekje ontbreekt behoudens het idee van wierrook op de achtergrond.

De body is zijdezacht maar redelijk pikant op Oosterse kruiden, kruidnagel en chili peper. Dan krijg ik toetsen van ingekookte rode vruchten (vooral kersen, nu), fruitthee, cacao en woodsmoke. Dit wordt plots wel heel erg aangenaam. De tweede slok is zo mogelijks nog bevredigender met die diepe zoetigheid die zachtjes naar boven komt.

In de afdronk is het vooral de mooie rokerige toetsen die met de aandacht gaan lopen.

Wat mij betreft een beetje een buitenbeentje. Maberikku, dus. Ietwat onherkenbaar als Japanner, maar zeer herkenbaar als heerlijke malt. Thx, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).