Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Shinshu Mars Komagatake 2015 Hojo Selection 2019 Tsunuki Aging Sherry Butt

Tasting Notes Posted on 26/11/2020 16:41

Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Komagatake Hojo Selection 2015/2019, Tsunuki Aging Sherry Butt #5151, 500ml
Kleur: koper
ABV: 57%

Supaisumikkusu

Een nogal omslachtige naam om deze 4-jarige whisky te omschrijven, toch? Ze zijn er wel erg trots op bij Mars dat dit om een sherry butt gaat dat gerijpt heeft in hun warehouses in Tsunuki. Nou, het gaat wel verder dan dat natuurlijk. Hun warehouses liggen verspreid over Japan waardoor de locatie echt wel zijn effect heeft op de rijping. Of we dat ook gaan proeven, is weer wat anders. Hij werd gestookt in mei 2015 en gebotteld in juni 2019 op een vatsterkte van 57%.

Blind zou je dit zomaar kunnen verwarren met een flink gesherriede Speysider à la Aberlour or GlenDronach, I kid you not. Heerlijke zoete toetsen van overrijpe banaan, melkchocolade met hazelnoten, gekonfijte appelsienschillen en gedroogde abrikozen. Een karrenvracht aan ahornsiroop en een chutney van mango! Ja, dit is erg aangenaam, hoor. En… en… en… yes! De Japanse toets is daar. Wierrook, hint van oosterse kruiden en walnoten. Zelfs heel even een medicinale toets op de achtergrond. Ik vind dit ronduit schitterend en kan hier nog rustig een kwartiertje aan zitten ruiken.

De body is licht, maar krijgt toch meteen wat gewicht door heel wat kruiden. Kamfer, kruidnagel, oosterse kruidenmix (vandaar de titel van dit stukje), hint van kaneel en iets van tabaksbladeren. Het medicinale keert weer en wordt vergezeld van heldere citrustoetsen. Bergamot en yuzu. Dit werkt uitstekend. Iets van munt, iets van hoestsiroop, iets van honing… Hier is echt heel wat aan de gang en ik durf deze beslist complex noemen.

In de licht drogende afdronk krijg ik nog een opstoot van geblakerd hout, bijna gekarameliseerd, terwijl de kruiden wel erg lang blijven hangen.

Wat een geweldige smaakbom is dit, zeg. Indrukwekkende Japanner. Bedankt, Manny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Shinshu Mars Komagatake 2011 Wine Cask Finish

Tasting Notes Posted on 26/11/2020 06:40

Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Komagatake Wine Cask Finish, Vintage 2011, 1.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52%

Maberikku

In 2016 bracht Shinshu Mars deze single malt op de markt, gestookt in 2011. Hij rijpte eerst op bourbon- en sherryvaten en kreeg dan nog een finish op Japanse rode wijnvaten uit Yamanashi. De malt is vijf jaar oud en heeft een heldere koperen kleur die me meteen doet watertanden.

Dit doet me op de neus eerlijk gezegd eerder aan een oloroso vat dan aan een wijnvat denken, zo zoet wordt hij. Ja, zeker wat lichte tannine, maar verre van oaky. De spirit heeft de wijn goed weerstaan en het geheel is harmonieus op zwarte druiven, rozijnen en pure chocolade met hints van kruidnagel, zwarte peper en wat rood fruit (denk aardbeien en kersen). Mijn enige bekommernis is het feit dat ik hier niet meteen Komagatake (of Japanse whisky in het algemeen) in terug vindt. Dat typische trekje ontbreekt behoudens het idee van wierrook op de achtergrond.

De body is zijdezacht maar redelijk pikant op Oosterse kruiden, kruidnagel en chili peper. Dan krijg ik toetsen van ingekookte rode vruchten (vooral kersen, nu), fruitthee, cacao en woodsmoke. Dit wordt plots wel heel erg aangenaam. De tweede slok is zo mogelijks nog bevredigender met die diepe zoetigheid die zachtjes naar boven komt.

In de afdronk is het vooral de mooie rokerige toetsen die met de aandacht gaan lopen.

Wat mij betreft een beetje een buitenbeentje. Maberikku, dus. Ietwat onherkenbaar als Japanner, maar zeer herkenbaar als heerlijke malt. Thx, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).