Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Komagatake Hojo Selection 2015/2019, Tsunuki Aging Sherry Butt #5151, 500ml
Kleur: koper
ABV: 57%

Supaisumikkusu

Een nogal omslachtige naam om deze 4-jarige whisky te omschrijven, toch? Ze zijn er wel erg trots op bij Mars dat dit om een sherry butt gaat dat gerijpt heeft in hun warehouses in Tsunuki. Nou, het gaat wel verder dan dat natuurlijk. Hun warehouses liggen verspreid over Japan waardoor de locatie echt wel zijn effect heeft op de rijping. Of we dat ook gaan proeven, is weer wat anders. Hij werd gestookt in mei 2015 en gebotteld in juni 2019 op een vatsterkte van 57%.

Blind zou je dit zomaar kunnen verwarren met een flink gesherriede Speysider à la Aberlour or GlenDronach, I kid you not. Heerlijke zoete toetsen van overrijpe banaan, melkchocolade met hazelnoten, gekonfijte appelsienschillen en gedroogde abrikozen. Een karrenvracht aan ahornsiroop en een chutney van mango! Ja, dit is erg aangenaam, hoor. En… en… en… yes! De Japanse toets is daar. Wierrook, hint van oosterse kruiden en walnoten. Zelfs heel even een medicinale toets op de achtergrond. Ik vind dit ronduit schitterend en kan hier nog rustig een kwartiertje aan zitten ruiken.

De body is licht, maar krijgt toch meteen wat gewicht door heel wat kruiden. Kamfer, kruidnagel, oosterse kruidenmix (vandaar de titel van dit stukje), hint van kaneel en iets van tabaksbladeren. Het medicinale keert weer en wordt vergezeld van heldere citrustoetsen. Bergamot en yuzu. Dit werkt uitstekend. Iets van munt, iets van hoestsiroop, iets van honing… Hier is echt heel wat aan de gang en ik durf deze beslist complex noemen.

In de licht drogende afdronk krijg ik nog een opstoot van geblakerd hout, bijna gekarameliseerd, terwijl de kruiden wel erg lang blijven hangen.

Wat een geweldige smaakbom is dit, zeg. Indrukwekkende Japanner. Bedankt, Manny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).