Er zijn verschillende manieren om nieuwe whisky’s te ontdekken. We denken in eerste instantie aan het bezoeken van tastings en festivals. Daarnaast is er ook het dram-sharing principe dat door verschillende clubs wordt toegepast. Gedeelde Vreugde is hiervan een goed voorbeeld.

Maar ook shops bieden soms de mogelijkheid om met samples te werken. Whiskysamples is ongetwijfeld het beste voorbeeld. Ook Master of Malt heeft al jaren zijn Drinks by the Dram en The Whisky Exchange heeft ook een aantal whisky packs.

Tot slot zijn er nog enkele bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van proefpakketten onder de vorm van een abonnement. Denken we bijvoorbeeld aan Flaviar dat ik vorig jaar kort besprak. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. De samples worden netjes verpakt in je brievenbus afgeleverd. Het nadeel is dat je geen vat hebt op wat er precies in je pakketje zal zitten, waardoor je het risico loopt een whisky te ontvangen die je reeds geproefd heb. Maar dat zal voor nieuwe liefhebbers natuurlijk minder het geval zijn.

Onlangs leerde ik Tasting Collection kennen. Dit in Nederland gevestigde bedrijf heeft een uitgelezen assortiment dat zich niet alleen tot whisky beperkt, maar omwille van de inhoud van dit blog ga ik me daarop concentreren, natuurlijk.

Tasting Collection biedt twee formules aan: een maandelijks abonnement en een kwartaalabonnement. In het eerste geval betaal je 34,95 EUR per maand en ontvang je elke maand een pakketje met 6 samples van 2,5cl whisky. In het tweede geval kost je abonnement 37,50 EUR en krijg je om de drie maanden een pakketje toegestuurd.

Het leuke aan Tasting Collection is dat – sinds kort – de pakketjes worden samengesteld door whiskykenners (of wat daar voor moet doorgaan: ik verklaar me zodadelijk nader). Zo werden de laatste edities samengesteld door Wouter Wapenaar, Hans & Becky Offringa, Ad de Koning, Ronald Zwartepoorte, Rianne Tol, Jock Shaw, Jan Beek, Marcel Bol, Charles Maclean en…

En nu ben ik aan de beurt. Ja, u leest het goed. Ik werd gevraagd om de volgende editie samen te stellen. Geen zorgen, mijn verbazing was wellicht even groot als de uwe. Navraag leerde dat het echt geen vergissing van hen betrof. Ze zijn van mening dat ik iets van whisky ken. Ik heb hen in die waan gelaten.

Nadat mijn ego terug neergedaald was, ben ik aan de slag gegaan. Uiteraard moest ik binnen bepaalde richtlijnen qua selectie en budget blijven, maar ik ben van mening dat ik een leuke selectie heb gemaakt. Ze bestaat uit: Bushmills Black Bush, The Feathery Blended Malt, Auchentoshan 14 Year Old Cooper’s Reserve (of dacht je nu echt dat er geen Auchentoshan in zou zitten? Ha!), Coal Ila Moch, Tullibardine 20 Year Old en de Smooth Ambler Rye.

Ben je whiskyliefhebber en wil je zulke samples mooi verpakt (en voorzien van een leuke gids met tasting notes) in je brievenbus ontvangen, wordt dan zeker abonnee. De setjes worden immers samengesteld door echte kenners (present company excluded… bwoehaha)!

May the Malt be with you!