Ik beken, ik ben al van kinds af een groot Coca-Cola drinker. Pepsi ging er bij mij gewoon niet in en andere merken (behoudens misschien die gekke Fritz Kola uit Hamburg) konden me nooit bekoren. Opgelet, niet alle smaakjes staan me aan, hoor. Doe mij maar de Classic, Light of Zero, uitzonderlijk de Cherry (vroeger was ik ook even verslingerd aan de teloorgegane Sango), maar blijf bij me uit de buurt met de Vanilla. Soit, ik drink wel graag een frisse cola, daar draait het om.

Maar mixen met drank deed ik raar of zelden, behoudens in mijn studententijd. Die ligt toch al even achter me. Toen dronk ik al wel eens een whisky-cola door een Johnnie Walker Red Label of een Lagavulin 16 aan te lengen met de klassieke Coca-Cola. In hartje zomer, indien voorzien van ruimschoots voldoende ijsblokjes, kan dat nog steeds genietbaar zijn. Ook een zogenaamde Smokey Coke – een combinatie van whisky met Drambuie en cola – heb ik al eens aangeboden gekregen. Viel best mee, maar ik was er niet kapot van. En de Cuba Libre (rum en cola), natuurlijk. Maar afgezien daarvan…

Ik zie persoonlijk weinig heil in het mixen van dark spirits met cola. Die mening moet ik misschien binnenkort bijsturen, want Coca-Cola komt nu met vier zogenaamde Signature Mixers op de markt.

Vijf vermaarde mixologists – een term die barmannen en –vrouwen zich enkele jaren geleden toe-eigenden omdat ze van mening waren dat ze meer doen dan een bar bemannen (of –bevrouwen) of cocktails schenken, ze zijn geëvolueerd tot spiritual advisors, zeg maar – mochten met cola-siroop (zonder koolzuur, gemaakt volgens het originele recept uit 1886), op een geheime locatie in Londen aan de slag. We schrijven maart 2018. De uitverkorenen waren Max Venning (Londen), Adriana Chia (Barcelona), Pippa Guy (Londen), Anthonia Naranjo (Barcelona) en Alex Lawrence (Londen).

Niet minder dan 200 verschillende ingrediënten stonden ter beschikking van deze cocktailbedenkers die twee dagen lang mochten experimenteren om zo tot de perfecte mix te komen. Aan het eind kreeg een testpanel de verschillende frisdranken (het blijft immers cola, niet vergeten) voorgeschoteld en op basis van die feedback werden de vier Signature Mixers geselecteerd.

Fast Forward naar mei 2019 en de flesjes worden losgelaten – in prachtige Hutchinson-flesjes die de voorganger van de iconische contourfles zijn, overigens – op de Britse cocktailscene losgelaten. Want waar beter uitproberen dan in de bar, waar het bredere publiek kennis kan maken met deze nieuwe cola’s? In september 2019 zijn ze eindelijk ook in onze bars te proeven – in de mix, welteverstaan.

De vier smaken zijn Smoky, Spicy, Herbal & Woody.

Nu ben ik geen mixologist, verre van zelfs, dus ga ik me beperken tot het proeven van de cola’s an sich en u gewoon vertellen waarmee ik denk dat ze best te mixen zijn. Mijn cocktails zijn dus erg eenvoudig, maar wel makkelijk te maken, natuurlijk. Maar laat ik daar meteen aan toevoegen dat je vooral zelf moet gaan experimenteren. Niets is leuker, toch? Immers, vanaf september zouden de flesjes gewoon in de betere drankenhandel beschikbaar moeten zijn.

Smoky

Deze is ontworpen door Max Venning.

Deze ruikt alleszins erg lekker. Ik krijg toetsen van pijptabak en geroosterde pecanoten, maar ook iets medicinaals als mercurochroom. Geroosterde eik ook. En dan kaneel bij de vleet. Op smaak is het inderdaad wat rokerig, maar uiteraard ook erg zoet (’t is cola, hé, Mark!). Ha, als cola-drinker zou ik deze zelfs gewoon in de mijn koelkast willen hebben staan.  Erg lekker.

Ik mix ‘m graag met zowel een goeie bourbon (bv. Woodford Reserve) als een Speyside Scotch, maar hij werkt ook prima met een Islay. Mijn favoriete combo was echter met de Mackmyra Äppelbom.

Spicy

Deze is ontworpen door het duo Adriana Chia en Pippa Guy (die laatste werkt bij Savoy London, de tweede beste cocktailbar ter wereld).

Oh, da’s iets heel aparts op de neus. De cola wordt hier mooi overmeesterd door zachte gember, flink wat limoen en florale toetsen. Ik zie rozemarijn en jasmijn op het label staan. Ze zijn hiermee niet gierig geweest. Maar op smaak is het top. Flink kruidig inderdaad, met aardse toetsen en na enkele ogenblikken duidelijke toetsen van chilipepers.

Ik mix ‘m graag met een kruidige rum (bv. Barcardi Spiced Rum, maar met de Bielle van Asta Morris mixte hij ook prima!) en werk af met een schijfje roze pompelmoes. Maar mijn favoriete combo was met de Bas-Armagnac 1985 van Domaine De Baraillon.

Herbal

Deze is ontworpen door Antonio Naranjo.

Kauwgom! Dat is het eerste wat in me opkomt als ik deze cola ruik. Zeer minty en flink wat groene kruiden en grassen. Citroengras op kop. De dille haal je er zo uit. Op smaak is hij erg fris en zoetzuur wat hem an sich niet de lekkerste maakt van de reeks, maar wellicht wel zeer interessant om te mixen.

Ik mix ‘m graag met Wagging Finger Oude Genever en een schijfje limoen, maar hij deed het ook erg goed met vodka. Voor het meest verrassende effect, mix deze met wat… cognac! Ik probeerde het met de Fins Bois Château De Clam van Gabriel & Associes. Heerlijk!

Woody

Alex Lawrence, die tot voor kort de hoofd bartender was van ’s wereld beste cocktailbar Dandelyan te Londen, ontwierp deze mixer.

Op de neus is hij erg zoet en citrusachtig met flink wat vanille en nog een vleugje peper. Volgens het label ook patchoeli en basilicum, maar dat haal ik er niet meteen uit. Het gekke is dat ik na een minuutje echt het gevoel krijg aan een plank te ruiken. De naam is dan ook erg goed gekozen. Op smaak is hij het minst complex van de vier, naar mijn (on)bescheiden mening, maar toen ik hem als mixer gebruikte deed hij wonderwel zijn werk door het zoete van de bourbon te versterken, terwijl er mooie houtachtige toetsen werden toegevoegd.

Ik mix ‘m graag met Jack Daniel’s Gentleman Jack en partjes citroen. Fast & easy. Maar met een exotische whisky werkt het ook, hoor. Probeer hem maar eens met een single cask van Paul John. Voor bedankingskaartjes: u heeft mijn adres.

Leuk! Dat is het minst wat je hiervan kan zeggen. En veelzijdig. Het is een leuke twist op de klassieke Coca-Cola en zal menig cocktailliefhebber terug richting cola sturen. Dat ze er leuk uitzien zal de gewone consument (zoals u en ik) er misschien toe aanzetten om ze ook thuis te hebben staan. Ga ik daarom mijn gasten minder gin & tonic serveren en meer dark spirits met één van deze cola’s? Euh… ja, ik denk het wel! Zeker nu de zomer voorbij is. De combinatiemogelijkheden zijn zo groot dat je er flink wat leuke (al of niet complexe) cocktails mee kan maken en uw gasten verwennen. En dan zijn ze bij de frisdrankengigant in hun opzet geslaagd, me dunkt.

May the Malt be with you!