Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Diageo Special Releases 2023

Aankondigingen Posted on 20/09/2023 16:30

Ha, de herfst is in het land en dat betekent dat de hoogmis voor whiskyliefhebbers weer van start kan gaan. Diageo lanceert op 4 oktober wederom hun Special Releases. Na 2 jaar Rare by Nature, gevolg door 2 jaar Legends Untold, verandert het huis opnieuw het geweer van schouder en introduceert nu een nieuwe reeks onder de noemer Spirited Xchange. De labels zijn opnieuw van de hand van een aantal internationale kunstenaars. En over kunst valt niet te twisten, toch?

Er zitten weer flink wat oudgedienden bij – wat we toejuichen – maar waar ik dit jaar wel erg benieuwd naar ben is de allereerste officiële release van Roseisle. In deze line-up vinden we namelijk een 12-jarige terug.

Net als voor de eerdere Special Releases werd ook deze reeks samengesteld door Master Blender Dr Stuart Morrison.

Hieronder een overzicht van waaraan u zich zeer binnenkort mag verwachten bij de betere speciaalzaak:

Mortlach – “The Katana’s Edge” – NAS – ABV: 58% – 305 EUR

Wederom een Mortlach zonder leeftijdsaanduiding en de naam verraadt al min of meer het vattype. Deze Beast of Dufftown werd namelijk gerijpt in een combinatie van Pinot Noir wijnvaten én voormalige Kanosuke whiskyvaten uit Japan.

The Singleton of Glendullan – “The Silken Gown” – 14 YO – ABV: 55% – 155 EUR

Die zijden jurk verwijst ongetwijfeld naar het feit dat deze Glendullan rijpte op Franse eikenvaten waarop voorheen Chardonnay de Bourgogne lag te slapen.

Talisker – “The Wild Explorador” – NAS – ABV: 59.7% – 145 EUR

Een release waar ik steevast naar uit kijk is die van Talisker. En deze keer klinkt het alvast veelbelovend, want deze wilde ontdekker rijpte op een aantal portvaten, zowel witte, tawny als ruby port. Ik ben benieuwd!

Clynelish – “The Jazz Crescendo” – 10 YO – ABV: 57.5% – 205 EUR

Jammer dat deze zo duur is (naar mijn mening), want amper tien jaar oud en uitsluitend gerijpt op ex-bourbon Amerikaanse eik. Doet wat denken aan de distillery exclusive die ik vorig jaar ter plekke kocht, die toch een pak goedkoper was. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit weer de moeite gaat zijn.

Lagavulin – “The Ink of Legends” – 12 YO – ABV: 56.4% – 195 EUR

De vaste waarde bij uitstek en tot nu toe stelde de Lagavulin in de DSR nog nooit teleur. Opgelet, dit is wel erg speciaal, want hij rijpte op Don Julio Añejo Tequila casks! Boeiend.

Oban – “The Soul of Calypso” – 11 YO – ABV: 58% – 175 EUR

Nog zo’n malt die naar mijn (on)bescheiden mening wat onderkend is, maar vaak erg mooi kan zijn. En laat deze Oban nu gerijpt hebben op Caribbean Pot still Rum Casks. Dat klinkt toch lekker, nee? Alleen is hij – net als de Clynelish – wat aan de dure kant, als u het mij vraagt.

Glenkinchie – “The Floral Treasure” – 27 YO – ABV: 58.3% – 410 EUR

Hoewel de standaard Glenkinchie (12 jaar) me maar weinig kan bekoren, heb ik er al flink wat heerlijk spul van geproefd ook. Onlangs nog, toen ik Glenkinchie bezocht, proefde ik een 16-jarige Four Corners of Scotland release en die was erg lekker. Maar dit is nog wel eens wat anders: één van de oudste Glenkinchie bottelingen ooit met zijn 27 jaar. Ik ben geïntrigeerd.

Roseisle – “The Origami Kite” – 12 YO – ABV: 56.5% – 145 EUR

Daar is hij dan: de allereerste release van Roseisle, gerijpt op first fill bourbon en refill casks. Deze gaat wellicht als zoete broodjes verkopen omwille van de nieuwsgierigheid van mening whiskyliefhebber, ondergetekende incluis.

Dat worden weer mooie feestdagen, me dunkt… En voor zij die niet meteen een hele fles willen aanschaffen: van de Talisker, Singleton of Glendullan, Lagavulin en Roseisle zijn er ook 20cl flesjes beschikbaar.

May the Malt be with you!King Henry VIII Scotch Whisky

Tasting Notes Posted on 20/09/2023 06:30

Bottelaar: Highland Blending Co
Regio: Schotland
Fles: King Henry VIII Scotch Whisky, 750ml
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Pastyme with good companye

Het zal niemand verbazen dat er een Scotch whisky vernoemd werd naar voormalig Koning Hendrik VIII. Deze vorst, geboren in 1491 en overleden in 1547, was intelligent en geïnteresseerd in kunst, wetenschap en… vrouwen. Hij huwde er zes (waarvan hij er twee liet onthoofden). Maar genoeg geschiedenis over de wrede vorst. Deze blend deed het vooral goed tussen de 1950s en de 1970s. Ik heb in het glas een botteling uit de latere periode – maar ondertussen natuurlijk toch al 50 jaar op fles.

Mooie, zoete neus op vanille en wit fruit, maar ook nectarines en mango. Dit is alvast veelbelovend. OBE? No way! Dit is fris en monter, zelfs na zo’n 5 decennia op fles. Verrassend lekkere neus.

Olieachtig en mondvullend. Opnieuw fris en zoet, maar naast vanille nu vooral appeltjes. Maak daar gerust appelmoes van. Kristalsuiker. En helemaal op de achtergrond meen ik zelfs turf te ontdekken. Zachte houtkruiden. Dit wordt zowaar bijzonder lekker.

De afdronk is middellang, zacht kruidig en wederom zoet en rokerig. Zoete rook?

Wel, wel, wel, wat een aangename verrassing. Deze blend is een koning waardig. De titel van dit stukje heeft natuurlijk een dubbele bodem. Enerzijds vond ik het inderdaad een leuke manier op de tijd door te brengen in goed gezelschap (in het glas), anderzijds is het een van de weinige liederen die Hendrik VIII zelf componeerde. Thx, Manny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).