Bottelaar: Highland Blending Co
Regio: Schotland
Fles: King Henry VIII Scotch Whisky, 750ml
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Pastyme with good companye

Het zal niemand verbazen dat er een Scotch whisky vernoemd werd naar voormalig Koning Hendrik VIII. Deze vorst, geboren in 1491 en overleden in 1547, was intelligent en geïnteresseerd in kunst, wetenschap en… vrouwen. Hij huwde er zes (waarvan hij er twee liet onthoofden). Maar genoeg geschiedenis over de wrede vorst. Deze blend deed het vooral goed tussen de 1950s en de 1970s. Ik heb in het glas een botteling uit de latere periode – maar ondertussen natuurlijk toch al 50 jaar op fles.

Mooie, zoete neus op vanille en wit fruit, maar ook nectarines en mango. Dit is alvast veelbelovend. OBE? No way! Dit is fris en monter, zelfs na zo’n 5 decennia op fles. Verrassend lekkere neus.

Olieachtig en mondvullend. Opnieuw fris en zoet, maar naast vanille nu vooral appeltjes. Maak daar gerust appelmoes van. Kristalsuiker. En helemaal op de achtergrond meen ik zelfs turf te ontdekken. Zachte houtkruiden. Dit wordt zowaar bijzonder lekker.

De afdronk is middellang, zacht kruidig en wederom zoet en rokerig. Zoete rook?

Wel, wel, wel, wat een aangename verrassing. Deze blend is een koning waardig. De titel van dit stukje heeft natuurlijk een dubbele bodem. Enerzijds vond ik het inderdaad een leuke manier op de tijd door te brengen in goed gezelschap (in het glas), anderzijds is het een van de weinige liederen die Hendrik VIII zelf componeerde. Thx, Manny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).