Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie’s RSS-Feed

Lees dit eerst! Posted on 26/07/2019 16:44

Velen onder jullie blijven op de hoogte van onze blogposts via onze RSS-feed.
Echter, het blog werd onlangs verhuisd naar een gebruiksvriendelijkere WordPress-omgeving (waar u als lezer niets van zou mogen merken), wat resulteerde in een nieuwe RSS-feed.

Daarom, om er zeker van te zijn dat u niets hoeft te missen, verzoeken we u om de RSS-feed aan te passen.

De nieuwe RSS-feed: https://blog.whivie.be/?feed=rss2.

Pas het vandaag nog aan en blijf op de hoogte van elke nieuwe publicatie op ons blog!Diageo Special Releases 2019

Aankondigingen Posted on 26/07/2019 07:30

Ieder jaar kijken we er naar uit: de Special Releases van Diageo. Het huis koos dit jaar voor de tagline ‘Rare by Nature’, doelend op de unieke omgeving van elke distilleerderij. De 8 whisky’s op vatsterkte moeten u die unieke omgeving via de liquid doen ontdekken. Serieus? Wie bedenkt die dingen toch?

Toen deze week een eerste teaser in de virituele brievenbus viel moest ik toch wel twee keer kijken. Dat Port Ellen en Brora er wederom niet bij zouden zijn, was natuurlijk geen verrassing. Die stocks zullen met mondjesmaat worden vrijgegeven in de aanloop naar de feestelijke heropening van deze distilleerderijen.

Maar dat ook Caol Ila de line-up dit jaar niet haalde, verrast me toch enigszins (onprettig, mag ik daar wel aan toevoegen). Vorig jaar hadden we er zelfs twee, want de Unpeated Caol Ila kon je enkel via deze releases bemachtigen. Jammer. Ook opvallend is de afwezigheid van een single grain. De Lagavulin 12 blijft wel een vaste waarde.

Dr Craig Wilson, Master Blender bij Diageo, selecteerde de volgende 8 whisky’s:

  • Cardhu 14 Year Old
  • Cragganmore 12 Year Old
  • Dalwhinnie 30 Year Old
  • Lagavulin 12 Year Old
  • Mortlach 26 Year Old
  • Pittyvaich 29 Year Old
  • Talisker 15 Year Old
  • Singleton of Glen Ord 18 Year Old

Ik beken dat ik de line-up minder interessant vind klinken dan vorige jaren, hoewel de Mortlach, Talisker en vooral de Pittyvaich mij zeker interesseren. Van die laatste werd vorig jaar een 28-jarige uitgebracht die me in vervoering bracht. Wie weet kan deze vergane glorie me dit jaar weer zo aangenaam verrassen. En Talisker… tja, die stelt nooit teleur, toch?

Maar wie goed naar de afbeelding kijkt, ziet dat er effectief maar 8 silhouetten van flessen afgebeeld staan. Betekent dit dat Diageo dit jaar geen verrassing in petto heeft? Ik herinner me de geweldige Collectivum XXVIII van 2017. En de heerlijke Cladach van 2018 staat nog open in mijn barkast (hoewel het niveau angstaanjagend laag is geworden). Geen blended malt dit jaar?

Binnenkort zal Diageo meer details prijsgeven zoals aantal flessen, ABV en richtprijzen.