Na het succes van de eerste Whivie Home Tasting in november 2009, wilde ik het nu een beetje groter aanpakken.
Mijn collega’s Reza en Jan, met hun lieflijke partners Inge en Annemarie, bezochten gisteren het clubhuis van Whivie (mijn living, dus) voor een gezellig samenzijn en een proeverij.
Terwijl de dames zich tegoed deden aan een heerlijke cava, begonnen de heren met een kleine (nou, ja) aperitief-tasting. We hielden het redelijk eenvoudig met onderstaande 5 Ierse whiskeys.
De scores lagen als volgt:
15 punten: Bushmills 1608 (5 punten van elk)
12 punten: Bushmills 16 YO (4 punten van elk)
De overige drie eindigen gelijk met 6 punten elk.
6 punten: Bushmills Original (3 van Jan, 2 van Mark en 1 van Reza)
6 punten: Black Bush (3 van Reza, 2 van Jan en 1 van Mark)
6 punten: Bushmills 10 YO (3 van Mark, 2 van Reza en 1 van Jan)
Bij de uitgebreide kaastafel genoten de dames van een heerlijke rode wijn (Chateau Dasvin-Bel-Air Cru Bourgeois 2006 uit de Haut-Medoc – waarvoor dank, collega’s), terwijl de heren drie Auchentoshan drams de revue lieten passeren.
De scores van de jury:
9 punten: Auchentoshan Three Wood (3 punten van elk)
5 punten: Auchentoshan Select (2 van Mark, 2 van Reza en 1 van Jan)
4 punten: Auchentoshan Classic (2 van Jan, 1 van Reza en 1 van Mark)
Na de koffie en dessert (koekjes, geparfumeerde chocolade en de Bushmills Luxury Fudge), probeerden we nog drie whiskies, maar we hadden de fut niet meer hier nog diep op in te gaan, laat staan punten aan te geven. We genoten er gewoon van…
De BenRiach Heart of Speyside was een fles uit Reza’s kabinet. Ik mocht een sampleflesje afvullen, dus zal hier binnenkort wel tasting notes van publiceren. De Aberlour a’bunadh sloeg zowel Reza als Jan om de oren (met zijn ABV van 60,2%), maar de Highland Park werd alom geprezen.
Rond middernacht namen Jan en Annemarie, alsook Reza en Inge afscheid en lieten ons met de enorme afwas achter… Euh, ik bedoel, met een blij en voldaan gevoel achter! En een prachtig geschenk aan het Whivie cabinet, maar daarvoor verwijs ik graag naar een latere entry in de Blog in de ondertussen beruchte ‘Dank u!’-reeks.
Slàinte!