Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Snow Phoenix

Whisky Talk Posted on 26/12/2010 18:08

Het is al enige tijd geleden dat ik nog eens iets op de blog gepost heb.

Daar ga ik dus nu verandering in brengen.

Maar waar ga ik beginnen?

We zullen beginnen bij een van mijn laatste aankopen nm de “Glenfiddich Snow Phoenix”.

 

De Snow Phoenix is ontstaan tijdens een ongeluk in de lange geschiedenis van de Glenfiddich distilleerderij.
Op een koude winterdag in december ’09 in Schotland begon het hevig te sneeuwen en het stopte niet meer tot begin januari ’10. Al gauw was alles bedolven onder een dik pak sneeuw, zo ook de pakhuizen van de distilleerderij van Glenfiddich.

Op de avond van donderdag 7 januari sloeg het noodlot toe. Een aantal daken van de distilleerderij konden het pak sneeuw van 1,20m niet meer houden en stortten in, waardoor de in eiken vaten rijpende whisky werden blootgesteld aan de barre winter hemel.

Ondanks de barre temperaturen van -19°C kwam het team onmiddellijk in actie om de schade te beperken. Toen Brian Kinsman, Malt Master, de pakhuizen bezocht, kwam hij tussen de ravage op een interessant idee.

De whisky zou gemaakt worden van een selectie van de beste eiken vaten uit de door sneeuw beschadigde pakhuizen. Hierbij waren zowel Oloroso Sherry vaten als Bourbon vaten. Elk vat werd gekozen om een unieke bijdrage te leveren aan de smaak en het aroma van de uiteindelijke whisky.

Dit wordt een buitengewoon huwelijk tussen Glenfiddich Single Malt Whisky’s van verschillende leeftijden en afwerkingen. Alle vaten werden gebruikt zoals ze gevonden zijn. De whisky kreeg de naam Snow Phoenix, een grote Glenfiddich Malt geboren uit een geluk bij een ongeluk. We spreken dan ook van een limited edition, die enkel in 2010 gemaakt zal worden.
De whisky is non-chillfiltered. Bepaalde bronnen spreken van vatsterkte maar volgens mij is hij versneden op 47,6%.

Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het Cairngorm Mountain Resque team.

Tasting note.

N: Vanille rijp fruit peer en appels en bloemen

T: Zoet ,chocolade , kruidnagel, een beetje sinaasappel van de Oloroso sherry en een beetje rook.

F: redelijk lange finish met zachte zoete sherry tonen.

 

 

Hopelijk kunnen alle lezers zich verzoenen met mijn klein artikel over deze volgens mij bijzondere gebeurtenis en whisky.

Groetjes allemaal en Slàinte.



The Scotch Malt Whisky Society

Distilleerderijen Posted on 26/12/2010 13:33

Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
www.smws.com

Every bottle is the same. Every whisky is different.

De Scotch Malt Whisky Society – of kortweg SMWS – is een uniek en wereldwijd genootschap van whiskyliefhebbers. Ze zien het als hun missie om de allerbeste single casks te bottelen en beschikbaar te stellen; weliswaar alleen voor hun leden, de flessen zijn niet in de winkel te koop!

Het is dus een club, waarvan je lid moet worden.

Het genootschap werd opgericht in 1983 door een aantal whiskyvrienden, na het delen en proeven van een fijne malt. Enkele jaren later besloten ze andere in de mogelijkheid te stellen toe te treden tot de club. Ze hebben sindsdien al meer dan 800 vaten gebotteld van meer dan 100 distilleerderijen in Schotland. De whisky’s worden door velen de hemel in geprezen en dat is voor een groot deel terecht. Ze bottelen hun flessen – die er allemaal hetzelfde uitzien op het label na – rechtstreeks van het vat, dus op cask strength, gewoonlijk tussen de 55 en 65% ABV, in plaats van het meer gangbare alcoholpercentage van 40 tot 46%. De SMWS gaat er ook prat op de whisky’s niet te kleuren, noch te koelfilteren.

Omdat ze enkel single casks bottelen is de opbrengt beperkt van zo’n 200 tot maximaal 700 flessen, afhankelijk van de leeftijd en het type vat. Het zijn dus stuk voor stuk unieke bottelingen en op is op.

Bottle List en unieke benamingen

Elke fles heeft een uniek nummer en unieke, beschrijvende benaming. Het eerste nummer verwijst naar de distilleerderij, het tweede naar de botteling. Uit respect (lees: in opdracht van) de distilleerderijen, worden de namen niet vermeld. Maar de omschrijvingen laten dikwijls weinig aan de verbeeldingen over. Een lijst is overigens makkelijk te vinden op het internet.

Een paar voorbeeldjes:

· 4.141 Simply Delicious: 4 is Highland Park, 141e botteling.

· 5.24 Frisky Whisky: 5 is Auchentoshan, 24e botteling

· 73.32 Dab It Behind Your Ears: 73 is Aultmore, 32e botteling

· 125.36 A Tapestry Of Tropical Tastes: 125 is Glenmorangie, 36e botteling

Klein was onze verbazing toen bleek dat de Belgische agent voor SMWS Benelux niemand minder is dan onze eigen Luc Timmermans. Het zal hem wel plezieren dat de distilleerderij met nummer 1 zijn favoriet uit de Vallei van het Groene Gras is.

Far Flung Flavours

Om de missie van het genootschap in de verf te zetten, heeft de Society besloten drie unieke en ongewone malts te bottelen in een speciale set voor haar leden. De ‘Far Flung Flavours’ zijn sinds 5 november beschikbaar voor de leden.

De Far Flung Flavours zijn:

· 27.84 Clint Easwood In The Saddle (Springbank 1997, cask 733)

· 53.143 Sweet Innocence Sacrificed On Bonfires (Caol Ila 1989, cask 5427)

· 76.77 Hansel And Gretel (Mortlach 1994, cask 4848)

Het betreft zoals steeds drie single casks, maar de Society was van mening dat deze de enorme diversiteit aan smaken die de leden kunnen ontdekken, perfect uitbeelden. Ze kregen overigens een uniek label mee, zijn enkel in sets beschikbaar (£220 tot £260) en gelimiteerd tot 209 flessen elk.

Lidmaatschap

Ondertussen is de SMWS een wereldwijde club met leden vanuit alle windstreken. Het hoofdkwartier is gevestigd in Edinburgh, maar ook de Benelux heeft haar eigen SMWS-aftakking, met thuisbasis Roosendaal in Nederland.

Lidmaatschap van de SMWS Benelux kost 110 EUR. Hiervoor krijg je een leuk kennismakingspakket met daarin een lijst van de distilleerderijen, een notitieboekje, een leden-handboek, een Society pin en 4 flesjes van 5cl, alsook het laatste nummer van Unfiltered, het SMWS ledenmagazine. Daarnaast geniet je van volgende voordelen: een newsletter (getiteld ‘Unfiltered’, 3x per jaar) en lijst van beschikbare flessen, toegang tot de Society Tastings (of andere evenementen) die regelmatig worden gehouden (wereldwijd), en uiteraard die exclusieve flessen kopen!

Het lidmaatschap kan je nadien jaarlijks hernieuwen voor 60 EUR. Wie dit kostenplaatje wat te hoog vindt, kan ook opteren voor een ‘digitaal lidmaatschap’ van 25 EUR per jaar. Je ontvangt dan niets thuis, maar enkel de lijst van de bottelingen per e-mail. Je geniet natuurlijk wel de mogelijkheid om flessen online te bestellen.

Vandaag de dag heeft de Scotch Malt Whisky Society afdelingen in 14 landen, bottelt zo’n 300 vaten per jaar van meer dan 125 distilleerderijen en telt bijna 30.000 leden.