Het is al enige tijd geleden dat ik nog eens iets op de blog gepost heb.

Daar ga ik dus nu verandering in brengen.

Maar waar ga ik beginnen?

We zullen beginnen bij een van mijn laatste aankopen nm de “Glenfiddich Snow Phoenix”.

 

De Snow Phoenix is ontstaan tijdens een ongeluk in de lange geschiedenis van de Glenfiddich distilleerderij.
Op een koude winterdag in december ’09 in Schotland begon het hevig te sneeuwen en het stopte niet meer tot begin januari ’10. Al gauw was alles bedolven onder een dik pak sneeuw, zo ook de pakhuizen van de distilleerderij van Glenfiddich.

Op de avond van donderdag 7 januari sloeg het noodlot toe. Een aantal daken van de distilleerderij konden het pak sneeuw van 1,20m niet meer houden en stortten in, waardoor de in eiken vaten rijpende whisky werden blootgesteld aan de barre winter hemel.

Ondanks de barre temperaturen van -19°C kwam het team onmiddellijk in actie om de schade te beperken. Toen Brian Kinsman, Malt Master, de pakhuizen bezocht, kwam hij tussen de ravage op een interessant idee.

De whisky zou gemaakt worden van een selectie van de beste eiken vaten uit de door sneeuw beschadigde pakhuizen. Hierbij waren zowel Oloroso Sherry vaten als Bourbon vaten. Elk vat werd gekozen om een unieke bijdrage te leveren aan de smaak en het aroma van de uiteindelijke whisky.

Dit wordt een buitengewoon huwelijk tussen Glenfiddich Single Malt Whisky’s van verschillende leeftijden en afwerkingen. Alle vaten werden gebruikt zoals ze gevonden zijn. De whisky kreeg de naam Snow Phoenix, een grote Glenfiddich Malt geboren uit een geluk bij een ongeluk. We spreken dan ook van een limited edition, die enkel in 2010 gemaakt zal worden.
De whisky is non-chillfiltered. Bepaalde bronnen spreken van vatsterkte maar volgens mij is hij versneden op 47,6%.

Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het Cairngorm Mountain Resque team.

Tasting note.

N: Vanille rijp fruit peer en appels en bloemen

T: Zoet ,chocolade , kruidnagel, een beetje sinaasappel van de Oloroso sherry en een beetje rook.

F: redelijk lange finish met zachte zoete sherry tonen.

 

 

Hopelijk kunnen alle lezers zich verzoenen met mijn klein artikel over deze volgens mij bijzondere gebeurtenis en whisky.

Groetjes allemaal en Slàinte.