Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 6, Jamaican Rum Edition, 101.325 bts
Kleur: koper
ABV: 11%

Jamaica

Precies een jaar geleden proefde ik Batch 7 – op Teeling vaten en een tegenvaller, moet ik bekennen – maar ik was er nog niet toe gekomen om die van het jaar voordien te proeven. Die heb ik nu uit de kelder van onder het stof gehaald. Het betreft een Duvel die rijpte op Jamaicaanse rumvaten – niet minder dan 390 barrels, samen goed voor 101.325 flessen – en gebotteld werd op 11%. Hij schenkt koperkleurig met een witte kraag die al snel wegtrekt en een film van zo’n 3ml op het bier laat staan.

Hoewel de toetsen van honing en karamel, gedroogde perzik en kruiden domineren, is Duvel toch nog netjes herkenbaar op de neus. Dat vind ik een grote plus. Ook wat eikenhout is waarneembaar. Dit is (gelukkig weer) een erg aangename neus.

Op smaak tekent Duvel alweer present, maar zijn de rum-toetsen iets prominenter. Het resulteert in een volle smaak, zoet en zoetzuur, eikenhout en gedroogd fruit. Hint van vanille en rum (doh!), hoewel ik moet bekennen dat ik hem een tikkeltje funky had verwacht (het is immers Jamaica), maar dat is niet echt het geval. Mooie balans, dat wel.

De afdronk is verrassend kort, relatief alcoholisch, maar niet onaardig.

Ja, lekker. Dat doet me goesting krijgen om ook Batch 8 – op Braziliaanse rumvaten (Cachaça dus) – aan de lippen te zetten. Laat die nu toevallig (nope) ook in de kelder staan.

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2024