Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Duvel Barrel Aged Batch 8

Tasting Notes Posted on 21/04/2024 16:30

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 8, Brasil Rhum Rum Edition
Kleur: brons
ABV: 11%

Cachaça

Voor de 8e batch van de Duvel Barrel Aged zocht meesterbrouwer Cédric Heymans zijn heil in Braziliaanse rhum vaten, wat zoveel betekent als vaten waarop eerder cachaça rijpte. Cachaça wordt gestookt uit het sap van suikerriet en is dus de Braziliaanse variant op rum. Stijn Hiers kan je er alles over vertellen. Niet minder dan 446 vaten van Minas Gerais uit het zuidoosten van Brazilië werden naar de kelders van de Moortgat brouwerij gebracht en afgevuld met hun Duvel bier dat er maar liefst 8 maanden op te slapen werd gelegd. Hij schenkt bronskleurig met een beige kraag met piepkleine belletjes die lang standhouden. Ziet er best smakelijk uit.

De neus is erg aangenaam. Zoet op tropische vruchten in een stoofpotjes met een flinke dosis vanille. Karamel tekent ook present. Er verschijnt zelfs iets van wat me aan melkchocolade met praliné-vulling doet denken. Mooi!

Op smaak levert hij zelfs nog meer dan op de neus, hoera! Ja, deze is echt lekker (sorry, maar dat werd tijd!). Tropisch fruit (ananas, perzik, mango, papaya) in combinatie met hazelnoten en toffee, opgesmukt met kruidnagel. Ook hier verschijnt een mooie, heldere toets van karamel. En de 11% laat zich eerlijke gezegd best wel voelen. Dat zorgt voor een mooie warmte in de mond, als u begrijpt wat ik bedoel.

De middellange finish evolueert van zoet naar zoetzuur, maar zonder over de top te gaan.

De meest boozy van alle batches, naar mijn mening, maar na de vier eerste op bourbonvaten wel mijn favoriet van de reeks. Een verademing om nog eens een lekkere barrel aged Duvel te drinken na de twee mindere goden uit Dublin.

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2024Bier: Duvel Barrel Aged Batch 6

Tasting Notes Posted on 21/04/2024 06:30

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 6, Jamaican Rum Edition, 101.325 bts
Kleur: koper
ABV: 11%

Jamaica

Precies een jaar geleden proefde ik Batch 7 – op Teeling vaten en een tegenvaller, moet ik bekennen – maar ik was er nog niet toe gekomen om die van het jaar voordien te proeven. Die heb ik nu uit de kelder van onder het stof gehaald. Het betreft een Duvel die rijpte op Jamaicaanse rumvaten – niet minder dan 390 barrels, samen goed voor 101.325 flessen – en gebotteld werd op 11%. Hij schenkt koperkleurig met een witte kraag die al snel wegtrekt en een film van zo’n 3ml op het bier laat staan.

Hoewel de toetsen van honing en karamel, gedroogde perzik en kruiden domineren, is Duvel toch nog netjes herkenbaar op de neus. Dat vind ik een grote plus. Ook wat eikenhout is waarneembaar. Dit is (gelukkig weer) een erg aangename neus.

Op smaak tekent Duvel alweer present, maar zijn de rum-toetsen iets prominenter. Het resulteert in een volle smaak, zoet en zoetzuur, eikenhout en gedroogd fruit. Hint van vanille en rum (doh!), hoewel ik moet bekennen dat ik hem een tikkeltje funky had verwacht (het is immers Jamaica), maar dat is niet echt het geval. Mooie balans, dat wel.

De afdronk is verrassend kort, relatief alcoholisch, maar niet onaardig.

Ja, lekker. Dat doet me goesting krijgen om ook Batch 8 – op Braziliaanse rumvaten (Cachaça dus) – aan de lippen te zetten. Laat die nu toevallig (nope) ook in de kelder staan.

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2024