Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 8, Brasil Rhum Rum Edition
Kleur: brons
ABV: 11%

Cachaça

Voor de 8e batch van de Duvel Barrel Aged zocht meesterbrouwer Cédric Heymans zijn heil in Braziliaanse rhum vaten, wat zoveel betekent als vaten waarop eerder cachaça rijpte. Cachaça wordt gestookt uit het sap van suikerriet en is dus de Braziliaanse variant op rum. Stijn Hiers kan je er alles over vertellen. Niet minder dan 446 vaten van Minas Gerais uit het zuidoosten van Brazilië werden naar de kelders van de Moortgat brouwerij gebracht en afgevuld met hun Duvel bier dat er maar liefst 8 maanden op te slapen werd gelegd. Hij schenkt bronskleurig met een beige kraag met piepkleine belletjes die lang standhouden. Ziet er best smakelijk uit.

De neus is erg aangenaam. Zoet op tropische vruchten in een stoofpotjes met een flinke dosis vanille. Karamel tekent ook present. Er verschijnt zelfs iets van wat me aan melkchocolade met praliné-vulling doet denken. Mooi!

Op smaak levert hij zelfs nog meer dan op de neus, hoera! Ja, deze is echt lekker (sorry, maar dat werd tijd!). Tropisch fruit (ananas, perzik, mango, papaya) in combinatie met hazelnoten en toffee, opgesmukt met kruidnagel. Ook hier verschijnt een mooie, heldere toets van karamel. En de 11% laat zich eerlijke gezegd best wel voelen. Dat zorgt voor een mooie warmte in de mond, als u begrijpt wat ik bedoel.

De middellange finish evolueert van zoet naar zoetzuur, maar zonder over de top te gaan.

De meest boozy van alle batches, naar mijn mening, maar na de vier eerste op bourbonvaten wel mijn favoriet van de reeks. Een verademing om nog eens een lekkere barrel aged Duvel te drinken na de twee mindere goden uit Dublin.

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2024