Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nieuwe leden voor mijn verzameling

Whisky Talk Posted on 31/03/2010 22:20

Gisteren als ik thuis kwam stond er een mooi pakje voor de deur, was dit een vroeg pakje van de paashaas?

Dank zij Jurgens whisky huis komt Pasen voor mij wel vroeg.

Ik had een Tyrconnell en een Tyrconnell Port besteld en aangezien ik de Mos-tasting niet heb kunnen bijwonen had ik aan Jurgen gevraagd om enkele samples op zij te houden voor mij.

Ik had ook nog een sample Knappogue Castle 1995 besteld.

Aangezien er van de mos-tasting al verschillende verslagen op de blog staan en omdat de Tyrconnell mijn lievelings merk is ga ik een verslagje schrijven over de Tyrconnell.

De geschiedenis van de Tyrconnell:

Op een zonnige juni dag in 1876 werd de legende van Tyrconnell geboren.

Weinigen zullen gedacht hebben, gezien de notering van 100 tegen 1, dat de kastanjebruine jonge hengst Tyrconnell uit de stal van de beroemde whiskeyfamilie Watt de ‘National Produce Derby’, Ierlands belangrijkste paardenrace, zou winnen.

Om deze verbazingwekkende prestatie luister bij te zetten lanceerde de Watt distilleerderij een van hun beste whiskey’s en noemden die naar hun beroemde paard – The Tyrconnell.

Tijdens de moeilijke tijden voor de Ierse whiskey zag de Watt familie zich in 1925 genoodzaakt om haar distilleerderij te sluiten.

Cooley Distillery, Ierlands enige onafhankelijke whiskey distilleerderij, kocht de oude merknaam en heeft hard gewerkt om de reputatie in zijn oude glorie te herstellen.

Het inspirerende beeld van het renpaard dat de bookmakers een hak zette in 1876 staat vandaag nog altijd op het etiket.

Tyrconnell Single malt whiskey word gekenmerkt door zijn elegant en uitgebalanceerd smaakprofiel.Tyrconnell word dubbel gedistilleerd in 2 kleine , even grote potstills met een lange smalle nek, en daarna gerijpt in ex-bourbon vaten. De whiskey behoudt de soepele, zoete smaak die gewoonlijk met Ierse whiskey wordt vereenzelvigd, maar met zijn eigen aparte karakter.

Het resultaat is Tyrconnells mooi, fris, mouterig en fruitig boeket, de soepele zoete smaak en de elegante droge afdronk.

De tweede aanwinst is een Tyrconnell 10y port finish.

Eerst gerijpt in vaten gemaakt van Amerikaanse eik, word deze 10y oude Tyrconnell gefinished in ex-porto vaten die de whiskey toelaat om het karakter en de smaak van beide type vaten op te nemen.

Cooley is een overtuigde aanhanger van de kwaliteit van Tyrconnell single malt, maar het is altijd prettig de goedkeuring te krijgen van onafhankelijke whiskey experts.

Jim Murray gaf de Port een score van 93/100 in de editie van 2008 van zijn befaamde whisky Bible. Hij gaf als commentaar: dit is als een chocoladereep met fruit en noten maar dan zonder de noten. Schitterend.

En nu …. Genieten slàinte allemaal



Dank u, Jeroen & Jan!

Dank u! Posted on 31/03/2010 21:48

Bij de levering van mijn sample flesjes (voor de dram sharing, weet u wel?) had Jeroen van The Bonding Dram nog een kleine verrassing.

Naast de lege, zaten er ook 5 gevulde bij waaronder de Bunnahabhain 1978 van Signatory (Jeroen wist wellicht niet meer dat hij mij die al eens cadeau had gedaan, dus nu kan ik twee keer proeven smiley) alsook een Plantation Barbados rum (da’s eens iets anders dan whisky – waarom niet?). Maar ook drie nieuwe die ik nog niet had (zie verder).

Mijn collega Jan gaf me dan weer 3 samples cadeau, waaronder de Talisker 10 en de Coal Ila 12 (die ik al heb, maar dat kan uiteraard geen kwaad) en één nieuwe.

De nieuwe aanwinsten zijn daardoor:

– Glen Grant 1972 Berry’s Own Selection (51,8%)
– Wemyss 8 Year Old Smooth Gentleman (40%)
– Wemyss 1990 Toffee Apples (Glenrothes) (46%)
– Clynelish 14 Year Old (46%)

Slàinte! En merci, gasten! We kunnen weer even voort smiley