Distilleerderij: Bepi Tosolini
Regio: Italië
Fles: Bepi Tosolini Grappa Smoked, 50cl
Kleur: brons
ABV: 40%

Umami

Deze Bepi Tosolini Grappa Smoked krijgt zijn naam vanwege de rijping op getoaste eikenhouten vaten uit Kentucky. Dat verklaart zonder meer ook de donkere kleur van deze grappa. Vandaag de dag is de derde generatie – Guiseppe, Bruno en Lisa Bepi – aan de slag in de distilleerderij die in 1918 door hun grootvader werd opgericht.

De neus is op zijn zachts gezegd apart te noemen voor een grappa. Ik krijg niet alleen pruimtabak en rubber op de neus, maar heb zelfs een hint van zoetzure turf die me doet vermoeden dat de Kentucky vaten niet van de States komen, maar van Islay, waar ze eerder werden gebruikt om geturfde single malt op te rijpen. Uiteraard weet ik dat niet zeker, dat is gewoon wat mijn brein me vertelt. Hij is zelfs een tikkeltje umami daardoor. Dit is niet verkeerd.

Op de tong is het wel lekker zoet, hoor. Denk koffielikeur, kersensap en notenolie bij elkaar. De rokerigheid geeft hem een apart kantje. Karamel, ahornsiroop en honing treden bij. Oh, my, dit is wel erg zoet. Maar het rokerige kantje maakt hem vooral erg boeiend.

De afdronk is lang, warm en rokerig, maar bovenal mier- en mierzoet!

Leuke grappa, inderdaad, maar niet goedkoop (want 65 EUR voor een flesje van 50cl – ouch!). Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).