Brouwerij: Bosteels
Regio: België
Fles: Tripel Karmeliet Grand Cru, 75cl
Kleur: goud
ABV: 9.4%

Vier Granen

In november 2023 kondigde Bosteels een Grand Cru editie van haar populaire Tripel Karmeliet aan. Je kon ze enkel online bestellen – en slechts 3 flessen per klant – en dat duurde niet erg lang. Ze waren in een oogwenk uitverkocht. Gelukkig kon ik drie flesjes bemachtigen, waarvan ik er eentje cadeau deed aan een vriend, eentje in de kelder aan de kant zette voor (veel) later en eentje vandaag open getrokken heb. In plaats van drie werden voor deze Grand Cru vier verschillende graansoorten werden gebruikt in de productie: gerst, tarwe, haver en rogge. Bovendien rijpte hier bier op eikenhouten vaten. Het schenkt goudkleurig met een spierwitte kraag van minuscule belletjes. Hij blijft lang staan. Dat ziet er erg smakelijk uit!

De neus is een lekker complexe combinatie van graan en fruit. Denk appels en banaan versus moutsuiker en een zachte kruidigheid die ik aan de rogge toeschrijf (en wellicht ook afkomstig van het eiken vat). Het verschil met de klassieke Tripel Karmeliet (op 8.4%) is niet bijster groot, maar voldoende om deze als complexer te omschrijven.

Mijn god, wat is dit verfrissend en lekker, zeg! Rijkelijk rond en best pittig. Dit is een eetlustopwekker, als u het mij vraagt. Nu krijg ik appel en appelsien, groene banaan en flink wat graan. Ook de haver laat zich echt opmerken. En dankzij een flinke carbonatie danst hij letterlijk op de tong. Heerlijk!

Hoewel de afdronk maar middellang is, blijft hij pittig en tintelend en bijzonder bevredigend. Ik kan haast niet wachten om een tweede slok te nemen. Da’s altijd een goed teken!

Wat een heerlijke doordrinker. Ik kan niet beloven dat die derde fles lang in de kelder gaat overleven…

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2024