Vorige week is mijn broer Steve thuis gekomen van ski vakantie in Aspen USA.
Hij had voor mij twee nieuwe aanwinsten bij voor mijn Whisky verzameling.
Misschien weten jullie dit nog niet maar ik probeer Whisky van alle continenten in mijn verzameling te hebben.
Ik had hem een lijstje meegegeven met enigszins minder bekende Whisky’s of moet ik zeggen Bourbons.
Het lijstje bestond uit de Woodford reserve Four grains, Jefferson’s small batch 8y, Henry Mc kenna, Noah’s mill 15y, Basil Hayden’s 8y, Glen Breton ice.
Hier onder volgt een verslagje van welke Whisky’s het geworden zijn.
Eigenlijk heeft hij maar eentje van het lijstje meegebracht maar de tweede is natuurlijk evengoed een aanwinst. Zeker als je weet dat hij een echte novice is.
De eerste is een Basil Hayden’s 8y.
De Basil Hayden Bourbon dateert uit 1796, toen Master Distiller Basil Hayden Sr hem creëerde. Hij gebruikte een traditionele maïs basis, maar gemengd met kleine korrels rogge om de pittige smaak van rogge te vangen en de zoete zachtheid van maïs te bekomen. Meer dan 200 jaar later is Basil Hayden’s een zonderlinge bourbon die de smaak van rogge whisky en de klassieke Bourbon Whisky combineert.
Basil Hayden is ongeëvenaard in die zin dat hij gebruik maakt van twee keer zo veel rogge dan andere Bourbons . Verrijkt met een vleugje pepermunt, imponeert hij met tonen van peper, gecompenseerd door een lichte citrus ondertoon en een pittige finish. Als je hem proeft lijkt hij ouder dan 8jaar.
Wanneer Jim Beam Industries de “Small Batch Collection introduceerde, was Basil Hayden’s een van de 4 Bourbons die hiertoe behoorde. Vermoedelijk gebruikt men een mash die vergelijkbaar is met die dat oorspronkelijk gebruikt werd door Hayden terug in 1796.
De tweede is een Woodford Reserve deze stond niet op de lijst maar is toch een goede aanwinst.
Woodford Reserve is een merk van hogere kwaliteit bourbon die gemaakt word in kleine oplage ( small batch collection) en is een product van de Woodford Reserve Distillery. De distilleerderij is gelegen in het hart van de centrale Kentucky bluegrass regio midden van de beroemde paarden fokkerijen van Woodford County, Kentucky. Voorheen bekend als Labrot &Graham’s; Old Oscar Peper Distillery, en is ongeveer acht mijl van de stad Versailles gelegen .
Het maakt deel uit van de Amerikaanse Whiskey Trail en de Kentucky Bourbon Trail. Woodford Reserve is de Officiële Bourbon van de meest prestigieuze paardenraces, de Kentucky Derby. Een van de opmerkelijke eigenschappen is het nummering systeem dat wordt gebruikt, elke fles is individueel genummerd met de partij(batch) en de fles nummers.
Distilleren op de site begon in 1812 en de distilleerderij gebouw zelf werd opgericht in 1838 en is daarmee de oudste van negen bourbon distilleerderijen in Kentucky. In 1995 werd de distilleerderij geplaatst op het nationaal register van historische plaatsen, en in 2000 werd het aangewezen als National Historic Landmark. Oorspronkelijk opgericht door Elia Pepper, werd de distilleerderij doorgegeven aan zijn zoon en stond bekend als de Oscar Distilleerderij toen Dr Pepper James Crow er werkte in de jaren 1800.
Gedurende deze tijd verbeterde Dr Crow het inzicht in de kwaliteit van de belangrijkste processen zoals whisky sour mash-vergisting, pot still distillatie en vat rijping. Uiteindelijk verkocht de Pepper familie het pand aan Leopold Labrot en James Graham in 1878, deze twee hielden de distilleerderij open (behalve tijdens de drooglegging) tot 1941 toen werd het verkocht aan de Brown-Forman Corporation. Deze geëxploiteerde het tot 1968 en verkocht de toen stilgelegde distilleerderij in 1971. Brown Forman kocht het pand opnieuw in 1993 en deed er miljoenen dollars aan verbouwingen met de bedoeling het produceren van een super-premium bourbon uiteindelijk genaamd Woodford Reserve, deze werd geïntroduceerd in 1996.
Dit zijn ze dus hopelijk vinden jullie mijn nieuwe aanwinsten even goed als ik.
Oh ja normaal gezien word mijn Bourbons in April nog aangevuld met een pendleton whisky, maar later meer hierover.
Glenn,
Op bijna elke bourbon staat er straight bourbon whiskey. Bourbon is een genre van whisk(e)y zoals rye whiskey, corn whiskey, single malt whisk(e)y, blended whisk(e)y,… dit ook zijn.
Nu mogen julle mij is zeggen wat ze zijn,op beide flessen staat : Kentucky straight bourbon Whiskey. Das ambetant he zijn het nu Bourbon’s of zijn het nu Whiskey’s. Volgens mij zijn het Bourbon’s. De pendleton is een Blended premium Whiskey.
In canada is het dan weer whisky zonder ‘e’.
Glenn, mooie aanwinsten, hoor! Maar of het ‘whisky’s of bourbons’ zijn hangt natuurlijk af van wat je laat meebrengen, want in de States heb je zowel whiskey’s (met extra ‘e’) als bourbons and dat is niet hetzelfde! Hier kan je daarover meer te weten komen. Ik ben benieuwd wat je er zelf van vindt. Deze twee spreken mij alleszins aan!