Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 18 years Gaja Barolo Wood finish

Tasting Notes Posted on 12/01/2013 16:44

La Dolce Vita!

Ondergetekende geniet graag van de goede dingen in het leven.

Hier hoort dan natuurlijk ook goed en lekker eten bij en dan bij voorkeur Italiaans.

Steevast bestellen wij dan ook een fles Barolo, onze favoriete wijn.

Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp Barolo in Piemonte, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. De wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 “Wijn van koningen en koning van de wijnen”.

Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. (Is dit de reden dat er gebruik is gemaakt van een oranje label op de fles?) Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.

Tot zover het wijn gedeelte, dit is immers een whiskyforum niet waar?

Na een 15 jarig verblijf in bourbon vaten heeft de whisky nog 3 jaar in vaten van de voornoemde Barolo vaten mogen rijpen.

En zo geschiede dat er 18 jaar op het label mag.

De kleur is een mooi donker amber/oranje en de whisky geeft mooie tranen in het glas. Het label past er dus iderdaad mooi bij.

De neus is heerlijk!. Rozijnen, chocolade, karamel, vanille en zelfs de zoete geur van rum komt naar boven.

Dit past alvast goed in mijn straatje.

Op de tong is het even pittig (lees: gepeperd), en een fractie van een seconde denk ik een miskoop te hebben gedaan.

Gelukkig is het maar een fractie, want daarna is het feest. Wat een smaak explosie!

Bounty met pure chocolade, studentenhaver. Oh my!

In de finish, waar weer iets van de bite terug komt meen ik ook mijn geliefde Barolo te proeven maar dat kan puur aan mijn verbeelding liggen.

Dit is mijn eerste BenRiach, en jongens, wat een goede keuze!

Ik ga in ieder geval de overige releases ook proberen.

Score: 85.Dank Natascha

Dank u! Posted on 26/10/2012 19:15

Vorig weekend heb ik doorgebracht bij Mr. Whivie a.k.a. Mark Dermul.

Bij hem op bezoek zijn is altijd een feest waar tijdens goede gesprekken (of gewoon ouwe hoeren) van de nodige drams genoten wordt.

Tijdens dit weeken was ook Heiko aanwezig welke voor mij de HP Drakkar had meegenomen. (Zie vorige Dank U!)

Bij thuiskomst had Natascha, mijn veel betere wederhelft, een verrassing.

De Highland Park 16 Year Old stond voor mij klaar. De geheimen van een goed huwelijk!

Wat een feest! Twee aanvullingen op mijn collectie in één weekend. Zo kan het leven toch wel heel erg aangenaam zijn hoor.

Nu nog iemand die bij de HP shop The Sword weet te scoren en ik ben helemaal een happy camper. 🙂

In ieder geval, heel erg bedankt schat!Dank Heiko

Dank u! Posted on 26/10/2012 18:29

Kijk, zodra iemand via Facebook laat weten op een vluchthaven te zijn maak ik daar graag gebruik van.

Een berichtje van mijn kant met het verzoek een Highland Park uit de tax-free shop mee te brengen werd met veel enthousiasme ontvangen.

En zo geschiede.

Een volle liter Highland Park Drakkar vult de collectie nu aan.

Nou ja, vol. Een sample is natuurlijk achter gebleven bij Mr. Whivie himself. En, omdat Niek toch best wel aardig is voor een Belg, staat er voor hem ook een sample klaar. 🙂

In ieder geval bedankt Heiko.Dank u Mark!

Dank u! Posted on 17/06/2012 15:54

Het is alweer een tijdje geleden dat ik in Gent bij mijn broeder Mark was. Maar pas geleden was het dan zo ver. We zouden immers samen op avontuur gaan in de woestijn van Tunesie.

Bij hem op bezoek gaan is altijd leuk, samen van een goede dram genieten is nog leuker. Geschenken krijgen die whisky gerelateerd zijn is het allerleukst! Zeker als deze dan ook nog eens van mijn favoriete distilleerderij zijn!

Het begon heel onschuldig met een paar doosjes lucifers. Daarna kwamen er een leuke decanter en twee miniatuurtjes van de 12 jarige HP (zowel de oude als de nieuwe botteling)

Toen begon het feest!

Als eerste zette Mark mij een fles van de 12 jarige single cask botteling voor die speciaal geselecteerd en gebotteld is voor Maxxium Nederland. Cask Nr. 974 met een ABV van 58,9% een absolute aanrader.

Het hoogte punt bewaarde hij echter tot het laatst en overhandigde mij een fles New Make Spirit Drink!Gedistileerd in Februari 2010 en gebotteld in Maart 2010 met een ABV van 50%. De New Make Spirit is alleen in de distilleerderij verkrijgbaar. Deze fles blijft voorlopig gesloten tot het moment dat ik aan een tweede kan geraken. (hint, hint).

Als afsluiter gaf hij mij de fles HP Leif Erikson die we samen voor een groot gedeelte gekraakt hebben tijdens het Save the Lars Homestead avontuur. Een goede HP die voor mij net iets bijzonderder is dan de gewone 12 jarige vanwege de herinneringen die er aan hangen.

Mark, nogmaals bedankt voor de geschenken, ga zo door 🙂Highland Park Thor

Aankondigingen Posted on 29/01/2012 17:29

Mijn Highland Park hart begint weer sneller te kloppen.

Na de haast onmogelijk te verkrijgen Earl Haakon heeft Highland Park een nieuwe whisky bekend gemaakt: Highland Park Thor

Thor is de eerste uit de Valhalla Collection die bestaat uit 4 flessen.
Dus naast Thor zullen nog 3 andere flessen komen die naar Noorse goden vernoemd zijn.

Nosing & Tasting:

Kleur:
Amber

Geur:
Geconcentreerd en krachtig met een explosie van aromatische rook, verse gember, antiek koper, pruimen compote.
Met wat water erbij komen de aardachtige tonen naar voren.

Tasting:
Thor’s sterke alcoholpercentage zorgt voor een geweldige smaak.
In het begin droog met sterke kruidkoek smaak, vanille, zwarte bessen, verse mango, perzik en een vleugje kaneel.
Overweldigende complexe smaak in het begin, daarna komen de wat zachtere zoetere smaken op de voorgrond.
Thor whisky heeft complexe smaken met verschillende lagen en dieptes.

Afdronk:
De afdronk van Thor dondert maar door en door en laat smaken achter van vanille en intense kruiden.

Nu is bovenstaande tasting note van HP dus zullen we hem zelf moeten proeven, wat we hopen te doen op het Whiskyfestival te Gent.

Met een prijskaartje tussen de EUR 120 en EUR 160 is deze 16 jarige wellicht overpriced maar dat zal vele van ons niet weerhouden een fles aan te schaffen.Dram Me!

Whivie!Wie? Posted on 29/01/2012 17:16

Ik ben Imanuel Dijk, woonachtig in Zoetermeer (NL).

Tijdens een andere gelegenheid voor een andere hobby de enige echte Mark “Whivie” Dermul leren kennen. Hoewel ik al wel eens whisky had gedronken was ik er nooit zo erg mee bezig geweest verder.

Totdat ik door mijn vaste slijter werd uitgenodigd voor een tasting.

Daarna was het hek van de dam zoals ze zeggen.Mijn interesse naar het gouden goed groeide. Samen met Mark heb ik al een aantal andere whisky’s mogen proeven en ervaringen mogen delen.

In de tussentijd heb ik een voorliefde voor Highland Park ontwikkeld maar ik ben zeker niet schuw om andere whisky’s te proberen/drinken.

Het leuke aan deze hobby is dat eens te meer maar blijkt dat over smaak niet valt te twisten en de mogelijkheden zo goed als onbeperkt zijn.

In de toekomst hoop ik wat actiever op dit blog te zijn en tasting notes achter te laten.

Groeten, ImanuelHP 12 Single Cask Botteling

Whisky Talk Posted on 19/09/2010 13:06

True Lies. Een film met Schwarzenegger uit 1994.

Mijn (v)echtgenote en ik zijn beide film liefhebbers. Graag kijken we samen onder het genot van een goed glas wijn/whisky. Soms hebben we het over films die we weer eens een keer uit de kast moet halen. Zo ook bovenstaande film.

U zult wel denken. Wat heeft dit met Whisky te maken? Geef me nog een moment.

Natascha (mijn betere helft) gaf aan dat de dekmantel van Harry Tasker (Schwarzeneggers personage) overdag naaimachines zou verkopen om maar zo saai mogelijk over te komen. Ik was er echter van overtuigd dat het een vertegenwoordiger in computers zou zijn.

En zo was een weddenschap geboren. Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat ik deze dus gewonnen heb.

De inzet was een fles whisky en hedenochtend heb ik mijn keuze gemaakt. Het wordt de Highland Park 12 single cask botteling for Maxxium Netherlands. Ik heb hem zelf nog niet open maar hier onder volgt alvast een tasting note.

Er is een gezegde dat zegt ‘al het goede komt in kleine verpakkingen’. Dit is inderdaad waar over de in de titel vermelde dram. Een single Cask Highlandpark, 12 jaar oud en cask strength gebotteld in een 350 ml fles. Een kleine fles met een killer malt als vulling.

Highland Park 12 year old, Bottled at Cask Strength (58,9%) for Maxxiun Netherlands, Cask #974.

Kleur: Amber (zonder toevoeging van karamel!)

Neus:zonder water- zoet gemend fruit (dadels,rozijnen,pruim). Melk chocolade, Erg zoet en rijk, De neus is zoeter dan de gewoner 12 jarige. Haast niet te ruiken peat. Hoewel het zoet domineerd kan deze door toevoeging van water nog intensiever worden.

Tong: Een geweldige impact heeft deze malt (dankzij het hoge ABV), erg indrukwekkend. Ook op de tong zoet en het fruit komt bigtime terug. Pure chocolade vervangd nu melkchocolade neus. Behoorlijke tintelingen op je tong.

Afdronk: Een lang comfortabel einde in espresso koffie en pure chocolade. in de verte wat rook smaak maar die is bijna niet waarneembaar.

Bovenstaande tasting note is niet van mijzelf maar heb ik voor een gedeelte vertaald uit de review van Gal Granov, Founder and Editor of the Whisky*Israel site. Voor de gehele review kan je hem googlen.

Mochten er mensen zijn die graag een fles willen hebben. Laat het me weten. De fles kost hier € 46,-. Let op! (350 ml!) Hier komen eventueel verzendkosten bij.

ImanuelBlackadder Smoking Islay

Whisky Talk Posted on 22/02/2010 14:19

Intussen heb ik een goede band met mijn slijterij en na de aankoop van mijn Milford 10 year old (zie post hiervoor), zag ik een fles Blackadder Smoking Islay met nog een kwart inhoud achter de kassa staan. Gebotteld in juni 2009, Cask:BA 2009/416. Fles 154 van 320. ABV 60,1% !

Mijn interesse was gewekt. Helaas was er geen volle fles meer op voorraad. Ik kon mijn teleurstelling blijkbaar niet goed verbergen want ik mocht de fles meenemen!

Omdat ik mijn dram graag in goed gezelschap nuttig moet ik ook nu weer stellen dat deze fles richting Gentbrugge zal gaan.

Tasting Notes volgen!Milford 10 year old

Whisky Talk Posted on 22/02/2010 13:46

Regelmatig ga ik naar de slijterij bij ons in de buurt om gewoon eens lekker naar al die mooie drams te kijken. Soms kom je dan iets tegen wat je interesse wekt.

Zoals een eenzame fles Milford 10 years old.

Een whisky uit het land van de kiwi’s, dat moet een vreemde eend in de bijt zijn.

De Milford Limited Edition 10 Years Old Single Malt Whisky is voor whisky afkomstig uit een vrij onbekend land, nl. van het Zuidereiland uit Nieuw-Zeeland. De condities om goede whisky te stoken zijn op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland ideaal. De gerst die er geteeld wordt is van zulke goede kwaliteit, dat ze zelfs naar Schotland wordt uitgevoerd om whisky van te stoken. Helder water is er in overvloed , bij de distilleerderij van Milford haalde men het brouwwater uit de bovenloop van de Taieri en turf is er genoeg uit de omliggende veenmoerassen.

Ik heb verder niet zoveel informatie kunnen vinden maar verwijs jullie graag naar de

officiele site voor verdere informatie. http://www.milfordwhisky.co.nz

De informatie over de fles die ik heb.

Distilled 1991, Bottled 2004, batch 1m434, bottles 6777, character balanced, smooth, vanilla tones.

Ook deze fles zal geopend worden bij mijn eerste bezoek aan Mark, waarna ongetwijfeld tastingnotes volgen.Adelphi Private Stock

Tasting Notes Posted on 10/02/2010 16:01

Wij Nederlanders staan er om bekend.. Onze zuinigheid (soms op het vrekkige, bijna Scrooge-achtige af). Desalniettemin genieten wij graag van een goede dram.

Aangezien het een het ander niet behoeft uit te sluiten ging ondergetekende weer naar zijn leverancier om eens tussen de schappen te snuffelen.

Hij kwam, hij zag, grist iets van een plank, rekend snel af en gaat huiswaarts.

Thuis aangekomen ging ik er eens goed voor zitten. Wat had ik nu weer meegnomen?

Een fles Adelphi Loyal Old Mature Private Stock met een ABV van 40%

Adelphi, als distilleerderij opgericht in 1826, is nu in Schotland een van de meest gewaardeerde Independent Bottlers van zeldzame en bijzondere Single maltwhisky’s. In 1825 werd de Adelphi distilleerderij door de gebroeders Charles en David Gray opgericht. De distilleerderij werd gebouwd op een stuk grond (waar voorheen een boomgaard was), ten zuiden van Clyde’s Victoria Bridge in de noordelijke kant van de Gorbals. De Gorbals is een gebied net even buiten Glasgow. De familie Gray beheerde de Adelphi distilleerderij tot aan 1880. A. Walker and Co. nam in dat jaar de distilleerderij over en bracht de Adelphi distilleerderij tot grote bloei. In 1902 werd de distilleerderij door DCL overgenomen, de productie verminderde en in 1907 stopte men ook met het distillatie proces. De schoorsteen van de distilleerderij werd in 1971 neergehaald, de warehouses bleven nog staan maar zijn nu ook allemaal verdwenen. In 1993 deed een achterkleinzoon van Archibald Walker, door de oprichting van een firma als Independent Bottler met de naam Adelphi, de oude naam weer herleven. Jamie was vastbesloten om absoluut geen consessies te doen bij het kopen van Single maltwhisky’s. Hij koos voor kwaliteit en niet voor volume en liet dit ook vastleggen toen hij in 2004 Adelphi verkocht aan nieuwe eigenaren, die hun sporen (en ook hun ouders) in de whiskyhandel al verdiend hadden. De grote whiskykenner Charles McLean adviseert welke vaten er gebotteld moeten worden. Tot op de dag van vandaag hebben zij die belofte waargemaakt, door uitsluitend de beste kwaliteit whisky’s op de markt te brengen.

Adelphi heeft met deze Private Stock een luxe blend whisky op de markt gebracht, geselecteerd van vaten mooie maltwhisky’s en de beste blended whisky’s, met opmerkelijke zachte en uitgebalanceerde aroma’s. Deze aroma’s zijn een interessante ontmoeting van de eigenschappen van de whisky’s uit het noord-oosten en zuid-westen van Schotland en met de fruitige aroma’s van de Speyside en de rokerige turf tonen van Islay. Al deze aroma’s zijn tot een mooie blended whisky samengesmolten.

Kleur: amber.

Neus: zoetig, aardbeien kauwgom, caramel, butterscotch en tonen van bladgroente, bloemig en walnoten en lichte vleug turf

Smaak: in aanvang iets ziltig, mooie zoet-droge balans, iets graan en tonen van mout, caramel en fruit snoepjes met een aangename en volle afdronk. Het geheel had iets complexer gemogen maar is zeker niet slecht.

Gewoon een hele soepele blend die goed als daily kan worden gebruikt.

En dan te bedenken dat ik hier slechts 16,- euro voor heb afgerekend. Ik heb duurdere malts gedronken die mij lang niet zo konden bekoren.

Score: 75Nieuwe aanwinst 2

Whisky Talk Posted on 23/01/2010 14:17

Bruichladdich 19 years Black Art

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal langs Caol Ila en Bunnahabhain kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. Deze nieuwe 1989er “Black Art” 19 years old Bruichladdich, (opvolger van de Blacker Still) is door Master Distiller Jim MCEwan opgedragen aan de alchemisten uit vroegere tijden. Hij heeft voor deze nieuwe 19 jaar oude whisky speciale bourbon en wijnvaten uit warehouse nr. 12 geselecteerd. De whisky is cask strength, 51.1% en er zijn slechts 6000 flessen van gebotteld. Vanzelf non chill-filtered en colouring free.Nieuwe aanwinst 1

Whisky Talk Posted on 23/01/2010 14:11

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal langs Caol Ila en Bunnahabhain kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld.

Deze bijzondere nieuwe 17 years old Bruichladdich Rum Cask Finish botteling heeft 15 jaar op bourbon vaten gerijpt. Daarna zijn finish verkregen op bourbon vaten waar jarenlang de Renegade rum uit Guyana in heeft gerijpt. Deze rum heeft op American white oak vaten gerijpt, dit hout geeft de bijzondere rijke vanille aroma’s aan de drank. Het resultaat van deze fraaie combinatie van rijping is een aangename malt van Bruichladdich met de bekende maritieme en Islay karakters met de vanille tonen en de zachte zoetige aroma’s van de finish op de rumvaten uit Guyana.

Binnenkort wordt deze fles geopend en onder vrienden genuttigd.World Whisky Index

Whisky Talk Posted on 16/01/2010 16:34

Leuk om te kijken of je een goede investering doet en/of hebt gedaan.

http://www.worldwhiskyindex.com/search.asp?1=1&&1=1&language=1Wemyss Malts Spice King 8 years old

Tasting Notes Posted on 15/01/2010 15:19

Wemyss Malts

Spice King 8 years Old

Hand crafted Scotch malt whisky

obv 40%

kleur: amber

Wemyss, nieuwe range top whisky’s.

Van oorsprong is Wemyss (spreek uit als Wiems, is het oud Schotse woord voor grotten) een hele oude adellijke Schotse familie uit “ the Kingdom of Fife ”. Nog altijd is Wemyss Castle te bezoeken. Sinds 8 een aantal jaren zijn zij ook verantwoordelijk voor Wemyss Vintage Malts. De passie van de Wemyss familie voor whisky wordt gecombineerd met de “ neus ” voor kwaliteit van Charles MacLean, de bekende whiskyschrijver en kenner. Hierdoor ontstaat een collectie voor de whisky connaisseurs waarbij iedere individuele whisky wordt geïdentificeerd en benoemd aan de hand van de smaken en aroma’s.

Ik heb deze fles met enige argwaan gekocht. Spice King hmmm… dit kon wel eens te scherp voor mijn smaak zijn. Niet is minder waar! De geur is inderdaad gekruid, echter zonder te scherp te worden. De neus is fris maar toch ook warm. Pepers met tijm en iets wat basilicum komen boven. Ook door een lekkere leergeur was ik verrast.

Naast de mooie donkere amber kleur en schitterende dikke tranen in het glas belooft dit veel goeds.

Ook op de tong geen scherpte te bekennen, eerder zachte en zoete kruiden met een klein vleugje vanille. In de afdronk wordt het pittiger waarin peper en kaneel naar boven komen. Ik moest denken aan vuurballen.

Een zeer aangename whisky die je doet denken aan een warm thuiskomen op een koude winteravond. En dat waren precies de omstandigheden waaronder deze dram genuttigd is en naar mijn mening zeker de titel Spice King mag dragen.

score: 85