Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 9 Year Old 2013/2022 ‘Ruadh Maor’, Buds & Barrels, Amontillado hogshead, 98 bts
Kleur: amber
ABV: 52.7%

Amontillado?

Ruadh Maor is Keltisch voor ‘rode bewaker’ of ‘roodharige ridder’ of zoiets – Google is zelf in tweestrijd – maar wat we wel kunnen bevestigen is dat dit de geturfde versie is van Glenturret. Deze, gebotteld door onze goeie vriend Tom Haseldonckx uit Hoogstraten onder zijn onvolprezen Buds & Barrels label, is afkomstig van een Amontillado hogshead, een licht zilte sherry uit Spanje. Ik proefde hem in februari voor het eerst tijdens een tasting die ik zelf georganiseerd had rond deze bottelaar en was erg aangenaam verrast.

Zachte neus op zoethout en anijs, snuiftabak en chocolade, alsook buikspek besmeerd met honing (jawel!). Zachte florale toets, ook. De turf is onmiskenbaar, maar delicaat.

Verassend zacht op de tong op bessen, gestoofd witloof en zoethout, met weer zo’n toets van honing en iets van gepekeld vlees. Noten! Een toefje rubber (zonder te storen) en chicorei. Apart, maar wel verrassend goed, hoor!

De afdronk mocht wat langer zijn, maar ik klaag niet. Flink wat natte aarde, turf en zelfs en zilt randje.

Ik mag dan al geen idee hebben welke bijdrage het Amontillado-vat geleverd heeft, ik vond dit een verrassend lekkere peaty Glenturret!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).