Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 9 Year Old 2013 Buds & Barrels

Tasting Notes Posted on 28/08/2024 16:30

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 9 Year Old 2013/2022 ‘Ruadh Maor’, Buds & Barrels, Amontillado hogshead, 98 bts
Kleur: amber
ABV: 52.7%

Amontillado?

Ruadh Maor is Keltisch voor ‘rode bewaker’ of ‘roodharige ridder’ of zoiets – Google is zelf in tweestrijd – maar wat we wel kunnen bevestigen is dat dit de geturfde versie is van Glenturret. Deze, gebotteld door onze goeie vriend Tom Haseldonckx uit Hoogstraten onder zijn onvolprezen Buds & Barrels label, is afkomstig van een Amontillado hogshead, een licht zilte sherry uit Spanje. Ik proefde hem in februari voor het eerst tijdens een tasting die ik zelf georganiseerd had rond deze bottelaar en was erg aangenaam verrast.

Zachte neus op zoethout en anijs, snuiftabak en chocolade, alsook buikspek besmeerd met honing (jawel!). Zachte florale toets, ook. De turf is onmiskenbaar, maar delicaat.

Verassend zacht op de tong op bessen, gestoofd witloof en zoethout, met weer zo’n toets van honing en iets van gepekeld vlees. Noten! Een toefje rubber (zonder te storen) en chicorei. Apart, maar wel verrassend goed, hoor!

De afdronk mocht wat langer zijn, maar ik klaag niet. Flink wat natte aarde, turf en zelfs en zilt randje.

Ik mag dan al geen idee hebben welke bijdrage het Amontillado-vat geleverd heeft, ik vond dit een verrassend lekkere peaty Glenturret!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenturret 12 Year Old b. 1980s

Tasting Notes Posted on 28/08/2024 06:30

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 12 Year Old, OB 1980s
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Klassiek

Volgens de legende werd Glenturret al in 1775 opgericht als The Hosh Distillery en zou daarmee de oudste zijn. Pas een eeuw later, in 1875, zou de naam in Glenturret worden gewijzigd. Lang stond deze bekend als de ‘Home of the Famous Grouse’, maar die tijd is ondertussen al even voorbij. Want sinds 2018 is de distilleerderij eigendom van Lalique. Maar wij proeven een echte golden oldie, namelijk een officiële release van de 12-jarige uit de 1980s.

Klassieke Speysider-neus op zoete moutsuikers, geel en wit fruit en vanille, maar ook gras en zachte bosgeuren. Dit staat mij verrassend aan. Heeft nog niets aan kracht ingeboet, ondanks dat hij al meer dan vier decennia op fles zit.

Op smaak komt er helaas eerst een toefje OBE, wat hem relatief geparfumeerd maakt. Sneakers en rottende appelsienen komen nu eerst, gevolgd door iets van kauwgom. Oef, da’s efkes doorbijten. Maar eens je daar voorbij geraakt, komen de klassieke smaken toch terug: vanille, zoete mout, toffee en gebakken appels, wat sinaaszeste en zoethout. En ik moet zeggen, dit is beter dan de huidige versie van Glenturret!

De afdronk is helaas belachelijk kort. Knipper met je ogen en je hebt het gemist.

Toch plezant om zo’n oude releases te kunnen proeven, vind ik. Dankjewel, Dieter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).