Wemyss Malts

Spice King 8 years Old

Hand crafted Scotch malt whisky

obv 40%

kleur: amber

Wemyss, nieuwe range top whisky’s.

Van oorsprong is Wemyss (spreek uit als Wiems, is het oud Schotse woord voor grotten) een hele oude adellijke Schotse familie uit “ the Kingdom of Fife ”. Nog altijd is Wemyss Castle te bezoeken. Sinds 8 een aantal jaren zijn zij ook verantwoordelijk voor Wemyss Vintage Malts. De passie van de Wemyss familie voor whisky wordt gecombineerd met de “ neus ” voor kwaliteit van Charles MacLean, de bekende whiskyschrijver en kenner. Hierdoor ontstaat een collectie voor de whisky connaisseurs waarbij iedere individuele whisky wordt geïdentificeerd en benoemd aan de hand van de smaken en aroma’s.

Ik heb deze fles met enige argwaan gekocht. Spice King hmmm… dit kon wel eens te scherp voor mijn smaak zijn. Niet is minder waar! De geur is inderdaad gekruid, echter zonder te scherp te worden. De neus is fris maar toch ook warm. Pepers met tijm en iets wat basilicum komen boven. Ook door een lekkere leergeur was ik verrast.

Naast de mooie donkere amber kleur en schitterende dikke tranen in het glas belooft dit veel goeds.

Ook op de tong geen scherpte te bekennen, eerder zachte en zoete kruiden met een klein vleugje vanille. In de afdronk wordt het pittiger waarin peper en kaneel naar boven komen. Ik moest denken aan vuurballen.

Een zeer aangename whisky die je doet denken aan een warm thuiskomen op een koude winteravond. En dat waren precies de omstandigheden waaronder deze dram genuttigd is en naar mijn mening zeker de titel Spice King mag dragen.

score: 85