Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes Late Hour Port Finish, Stalla Dhu 2022, Tawny Port Finish Cask #222/01105, 210 bts
Kleur: koper
ABV: 64.2%

Late Uur?

Late Hour Port Finish… wat betekent dat in godsnaam? Hoe dan ook, in het glas zit dus een Glenrothes zonder leeftijdsaanduiding, maar gefinisht op een tawny portovat. Stalla Dhu is een relatief nieuwe bottelaar, opgericht door Ron Morrison en Mitchell Orchant. De naam betekent zoveel als zwarte klippen (of afgrond). Het is de favoriete plek van de papegaaiduiker, die dan ook prominent op elk label wordt afgebeeld. Wat mijn Glenrothes betreft, nog even dit: bekijk dat ABV! Kan niet anders dan jong zijn, toch? En ik hou alvast water bij de hand.

Aangenaam zoete neus op rood fruit, perzik, abrikoos, sultanas en flink wat butterscotch. Werther’s Originals in vloeibare vorm. Op de neus zou je het ABV alvast niet vermoeden.

En zelfs op de tong valt het allemaal verrassend goed mee. Oh, zeker, het is een trap tegen je tanden, maar de neiging om er water aan toe te voegen blijft achterwege. Butterscotch in het kwadraat, aangevuld met flink wat melkchocolade, vers geboend leder, amandelen en een hint van rood fruit (dat moet dan wel van het portovat zijn, toch?). Goed kruidig zoals je mag verwachten: kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper. Nog een toets van zoethout naar het einde toe.

De afdronk is niet verrassend lang en kruidig met nog een licht drogend effect op het sterfbed, maar voldoende zoet om één en ander interessant te houden.

Deze kon mij best bekoren ondanks zijn ongetwijfeld jonge leeftijd en erg hoge ABV.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).