Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 10 Year Old Hart Brothers, First Fill Sherry Butt
Kleur: licht goud
ABV: 56.6%

Stevig

Hart Brothers is een onafhankelijk bottelaar die al enkele jaren niet meer in handen is van de gebroeders Hart, maar dit terzijde. De merknaam werd behouden door de nieuwe eigenaars en onder dit label bottelen ze single malt op zowel drink- als vatsterkte. Deze jonge Glen Keith hoort thuis in het tweede rijtje en rijpte op een first fill sherry butt.

Intens aromatische neus op wit en geel fruit, hint van tropische vruchten en witte chocolade. Een florale toets verschijnt relatief snel. Jonge takken en zoethout, een druppeltje honing en iets van menthol maken het Speyside-plaatje compleet. Zeer goeie neus, inderdaad.

Prima body. Lekker volmondig. En hoewel stevig, voel ik niet de behoefte hier water aan toe te voegen. Flink wat tropisch fruit nu, met mango, abrikozen en perzik op kop, gevolgd door wat appels en peren. Het geheel is besprenkeld met ahornsiroop, wat voor een lekker zoetje zorgt. Het sherryvat heeft ook voor flink wat kruidigheid gezorgd: kaneel en zoethout, maar ook een pepertje. Prima balans.

De afdronk is snoeperig zoet en lang, maar ook flink kruidig. Het stoort allerminst.

Excellente Glen Keith, ondanks de jonge leeftijd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).