Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Glenlivet Captain’s Reserve

Tasting Notes Posted on 20/08/2024 16:30

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet Captain’s Reserve, OB 2019, Cognac Cask
Kleur: koper
ABV: 40%

Tegenvaller

Glenlivet behoeft amper nog een introductie, toch? Het is immers, naast Glenfiddich en Macallan, één van ’s wereld’s best verkopende en meest bezochte distilleerderijen in Schotland. Ze opende de deuren in 1824 en was de eerste die legaal begon te stoken, iets wat niet in dank werd afgenomen door de buren, wat de reden is waarom de oprichter gewapend rondliep. Die pistolen zijn nog steeds te bezichtigen in de distilleerderij. In het glas zit de Captain’s Reserve, een entry level malt die rijpte op cognacvaten.

Oei! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en wordt al onmiddellijk begroet door onfrisse toetsen van sulfer en natte hond. Zelfs na drie minuten ademen is dat nog niet verdwenen en dus is het wat zoeken naar andere aroma’s. Deze vind ik met grote moeite: melkchocolade, hazelnoten en niets meer… Jammer.

Op smaak valt het beter mee, maar een hoogvlieger is het absoluut niet. Mierzoet op chocolade en licht rottende appelsienen (meestal géén off-note, maar hier werkt het toch niet helemaal). Bovendien is hij, ondanks gebotteld op het absolute minimum, betrekkelijk alcoholisch. Geen idee wat de invloed van de cognac-vaten geweest is, maar ik heb de grootste moeite dit lekker te vinden.

Genadeloos lang, dat is deze finish!

Wat een tegenvaller, zeg. Zurig en weeïg en lichtjes brandend. Absoluut niet mijn ding. Toch bedankt, Pat!

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Keith 10 Year Old 2013 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 20/08/2024 06:30

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 10 Year Old Hart Brothers, First Fill Sherry Butt
Kleur: licht goud
ABV: 56.6%

Stevig

Hart Brothers is een onafhankelijk bottelaar die al enkele jaren niet meer in handen is van de gebroeders Hart, maar dit terzijde. De merknaam werd behouden door de nieuwe eigenaars en onder dit label bottelen ze single malt op zowel drink- als vatsterkte. Deze jonge Glen Keith hoort thuis in het tweede rijtje en rijpte op een first fill sherry butt.

Intens aromatische neus op wit en geel fruit, hint van tropische vruchten en witte chocolade. Een florale toets verschijnt relatief snel. Jonge takken en zoethout, een druppeltje honing en iets van menthol maken het Speyside-plaatje compleet. Zeer goeie neus, inderdaad.

Prima body. Lekker volmondig. En hoewel stevig, voel ik niet de behoefte hier water aan toe te voegen. Flink wat tropisch fruit nu, met mango, abrikozen en perzik op kop, gevolgd door wat appels en peren. Het geheel is besprenkeld met ahornsiroop, wat voor een lekker zoetje zorgt. Het sherryvat heeft ook voor flink wat kruidigheid gezorgd: kaneel en zoethout, maar ook een pepertje. Prima balans.

De afdronk is snoeperig zoet en lang, maar ook flink kruidig. Het stoort allerminst.

Excellente Glen Keith, ondanks de jonge leeftijd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).