Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet Captain’s Reserve, OB 2019, Cognac Cask
Kleur: koper
ABV: 40%

Tegenvaller

Glenlivet behoeft amper nog een introductie, toch? Het is immers, naast Glenfiddich en Macallan, één van ’s wereld’s best verkopende en meest bezochte distilleerderijen in Schotland. Ze opende de deuren in 1824 en was de eerste die legaal begon te stoken, iets wat niet in dank werd afgenomen door de buren, wat de reden is waarom de oprichter gewapend rondliep. Die pistolen zijn nog steeds te bezichtigen in de distilleerderij. In het glas zit de Captain’s Reserve, een entry level malt die rijpte op cognacvaten.

Oei! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en wordt al onmiddellijk begroet door onfrisse toetsen van sulfer en natte hond. Zelfs na drie minuten ademen is dat nog niet verdwenen en dus is het wat zoeken naar andere aroma’s. Deze vind ik met grote moeite: melkchocolade, hazelnoten en niets meer… Jammer.

Op smaak valt het beter mee, maar een hoogvlieger is het absoluut niet. Mierzoet op chocolade en licht rottende appelsienen (meestal géén off-note, maar hier werkt het toch niet helemaal). Bovendien is hij, ondanks gebotteld op het absolute minimum, betrekkelijk alcoholisch. Geen idee wat de invloed van de cognac-vaten geweest is, maar ik heb de grootste moeite dit lekker te vinden.

Genadeloos lang, dat is deze finish!

Wat een tegenvaller, zeg. Zurig en weeïg en lichtjes brandend. Absoluut niet mijn ding. Toch bedankt, Pat!

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).