Glen
Keith Distillery
Station Road
Keith AB55 3BU

Scotland
Tel +44 1542 783 044
Gesloten sinds 2000

Innovatief

Waar voorheen een graanmolen stond bouwde Chivas Brothers in 1957
een nieuwe distilleerderij, Glen Keith, vlakbij Strathisla die ze reeds in
bezit hadden. En, uitzonderlijk voor de Speyside, had Glen Keith oorpsronkelijk
drie stills, met de bedoeling triple
distillation toe te passen – een praktijk die in 1970 werd stopgezet.

In datzelfde jaar werd het aantal stills opgevoerd van 3 naar 5.
Zo werd tevens de eerste still in gebruik genomen die door gas werd verhit.
Tien jaar later volgde nog een mijlpaal: Glen Keith was de eerste die computers
ging gebruiken in de mash room. Later zouden ook de stillroom en andere delen
van de distilleerderij met computers worden aangestuurd. Mouten gebeurde via de
zogenaamde Saladin Box (tot 1976). In 1983 werd een zesde still toegevoegd.

Sinds 2001 is de distilleerderij in handen van Pernod Ricard, maar
de alambieken hebben al sinds maart 1999 geen spirit meer voortgebracht. Het is
eerder een technisch onderzoekslabo en een filling
store
. Zo wordt de spirit van de naburige en pittoreske Strathisla
distilleerderij hier in vaten gepompt. Het zier er niet naar uit dat Glen Keith
snel weer zal opgestart worden, want toen Chivas de distilleerderijen van
Seagrams overnam, besloten ze Allt-A-Bhainne te heropenen voor hun
blending-noden.

Gedurft
geturfd

Gedurende enkele jaren experimenteerde men bij Glen Keith ook met
geturfde mout, maar die kwam nooit als single malt op de markt. Signatory, een onafhankelijke
bottelaar, bracht hem wel op de markt, onder het label Glenisla, maar soms ook onder de naam Craigduff.

De turf was afkomstig van het eiland Lewis, waar in 2008 een
nieuwe distilleerderij – Abhainn Dearg – uit de grond werd gestampt.

Range

Glen Keith heeft weinig officiële bottelingen. Naast de 10 Year
Old en de eerder gebottelde 1983 die eigenlijk dezelfde whisky bevatten, valt
er weinig te rapen. Het merendeel van de whisky gaat tenslotte in 100 Pipers en
Passport, de blends van Chivas Brothers.

Voor de echte pareltjes – want die heeft Glen Keith echt wel –
moet je bij de onafhankelijke bottelaars aankloppen, zoals Gordon &
Macphail, Specialty Drinks of Malts of Scotland.