Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 10 Year Old 2012/2022 Infrequent Flyers, Refill butt #170, 683 bts
Kleur: koper
ABV: 62.8%

Stukken Beter met Water

Hoewel eigenaar Alistair Walker zijn carrière begon in de schaduw van zijn beroemde vader Billy, is hij ondertussen toch al eventjes aan het timmeren aan zijn reputatie als onafhankelijk bottelaar met ‘Infrequent Flyers’. In mijn glas zit een tiener van Glenrothes op een majestueus ABV, afkomstig van een refill sherry butt dat bijna 700 flessen opleverde. Hoewel reeds twee jaar geleden gebotteld, is deze fles nog vlot verkrijgbaar. Ik scoorde het sample eind vorig jaar op Spirits in the Sky.

Het begint nogal streng op de neus met flink wat alcohol, maar eens je daar voorbij geraakt bent, verschijnen er toch aangename toetsen van rood fruit, gebakken banaan, perzik en abrikoos. Flink wat honing en even – heel even – moet ik zelfs aan Rhum Agricole denken. Aardbeien en bosbessen verschijnen, alsook een flink herbale toets. Doch, ik voel nu al dat hier water bij gaat moeten… En dat verdraagt hij goed! Flink fruitig nu met naast het eerder vermelde nu ook wat extra rood fruit en sultanas, maar ook iets van gekonfijte mango. Stukken beter!

Onverdund is dit een beest! In die mate zelfs, dat het fruit zich amper kan tonen, want volledig bedolven geraakt onder de alcohol. Ik krijg een hint van frambozen, maar voor de rest proef ik niets. Ik zei al dat hier water bij moest. Doen we gewoon. Ha! Dat is stukken beter, echt waar. Mooie fruitigheid met sultanas, frambozen, perzik, abrikozen en zelfs iets van gebarbecuede ananas. En de kruiden vallen nu ook te onderscheiden: zoethout, anijs, paprika en peper. De malt lijkt nu wel iets droger, maar dat heb ik er voor over.

Lange en kruidige finish, maar wel alcoholisch en pikant zonder water. Met water is het verschil miniem en lijk hij nog iets droger.

Ik hou wel van cask strength whisky, maar soms is een malt gewoon beter door hem wat te versnijden. Deze, echter, is echt stukken beter als hij een flinke scheut water heeft gekregen. Bang for your buck, moet je dan maar denken.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).