Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 9 Year Old 2012/2022 Dram Mor, 1st Fill Amontillado Finish, Cask #3060, 310 bts
Kleur: amber
ABV: 57.0%

Butterscotch

In het glas zit een wel erg jonge Glenrothes, gebotteld door onze vrienden van Dram Mor, maar wel eentje die een finish kreeg op een First Fill Amontillado Cask. Amontillado is een sherry die zijn leven begint als Fino, maar waarbij de florlaag faalt of bewust onderbroken wordt. Hij is iets donkerder dan Fino en wordt genoemd naar Montilla (in Andalusië, Spanje) waar de stijl van sherry in de 18e eeuw ontstond.

Zoete, doch niet bepaald fruitige, neus op butterscotch en toffee, vanille en honing. Met wat geduld verschijnt er toch nog een handjevol rozijntjes en iets van gedroogde abrikozen. Hint van leder, wat hem een drogend effect geeft.

De body is aan de lichte kant, maar de malt is wel flink boozy en zelfs pikant. Eigenlijk vindt ik deze best scherp en alcoholisch en krijgt het fruit amper de kans om zich te tonen. Ik krijg wel wederom flink wat butterscotch en ook op smaak is hij best droog te noemen. Neus en smaak liggen hier wel perfect in elkaars verlengde.

En de afdronk is dat ook: nog meer butterscotch en nog droger. In die mate zelfs, dat ik naar een glas water reik. Dat is (imho) geen goed teken.

Zucht. Deze werkte niet voor mij. Te scherp, te droog en te eentonig.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).