Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith Distillery Edition, OB 2020, Traditional Oak Casks
Kleur: goud
ABV: 40%

Braaf, maar foutloos

Het is al onwaarschijnlijk lang geleden dat ik nog iets van Glen Keith heb besproken, namelijk juli 2021. Kan je nagaan. De distilleerderij, opgericht in 1957 met drie stills – triple distillation duurde nog tot 1970 – ging in 1999 dicht. Pas in juni 2013 ging ze opnieuw open. Eén van de eerste wapenfeiten van de heropende distilleerderij was de lancering van de Glen Keith Distillery Edition in 2018. Ik proef een release uit 2020, een sample dat ik cadeau kreeg van mijn vriend Pat. De whisky wordt gebotteld op het absolute minimum van 40%, wat ik een gemiste kans vind.

Aangenaam zoete, fruitige neus – typisch Speyside, op gebakken appels, toffee en een hint van mango. Flink wat vanille en ontbijtgranen. Braaf, maar foutloos.

De body is olieachtig en de smaak onmiddellijk zoet zoals verwacht. Appelsap, vanille met een druppeltje honing en een zachte bitterheid als van te lang getrokken thee. Earl Grey, om precies te zijn. Wederom braaf, maar foutloos.

De finish is best lang te noemen, wat ik een aangename verrassing vind. Nadat de meeste zoetigheid de revue gepasseerd is, verschijnt er nog een frisse toets van menthol en zachte houtkruiden.

Hoewel het een entry level malt is, heeft deze mij toch kunnen bekoren (en mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen). Prima aperitief whisky. Laten we ook niet vergeten dat je een flesje kan kopen voor minder dan 40 EUR. Merci, Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).