Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benromach Distillery

Distilleerderijen Posted on 16/01/2010 18:25

Benromach Distillery
Benromach Distillery and Malt Whisky Centre
Invererne Road
Forres, Moray, IV36 3EB
Scotland, UK
tel +44 1309 675968
web – http://www.benromach.com

Het verhaal van de Benromach Distillery gaat niet van een leien dakje of over rozenblaadjes.

Duncan MacCallum, die voordien werkzaam was bij Glen Nevis Distillery, en F.W. Brickmann, een handelaar in whisky uit Edingburgh, richten in 1898 – tegen beter weten in – de Benromach Distillery Company op. Er wordt meteen begonnen met de bouw van de distilleerderij niet ver van de kust in Forres, net ten westen van Elgin.

Maar door de grote depressie in de Schotse Whisky industrie wordt niet voor 1900 gestart met het produceren van whisky. Nog datzelfde jaar moet de distilleerderij haar deuren sluiten door een gebrek aan geld.

In 1911 wordt Benromach verworven door het in Londen gevestigde Harvey McNair & Co. Er wordt terug gedistilleerd in Forres tot het begin van Wereldoorlog I. Na de oorlog wordt de site terug opgestart; deze keer onder de naam Benromach Distillery Ltd. In 1938 verandert deze distilleerderij nog maar eens van eigenaar. Associated Scottish Distilleries Ltd moderniseert de installaties en baat Benromach uit tot 1983, wanneer de distilleerderij officieel gesloten wordt.

In 1993 nemen Gordon en MacPhail de terreinen, gebouwen en installaties over; en 4 jaar later herstellen ze de distilleerderij in haar glorie. De opzet wordt licht gewijzigd, zodat de distilleerderij door één persoon kan bediend worden. Uiteindelijk wordt in 1998 de vernieuwde distilleerderij officieel geopend door Prince Charles of Wales en in 2004 kan er opnieuw single malt gebotteld worden.

Benromach is Speyside’s kleinste distilleerderij en koopt haar grondstoffen, zoals gerst, aan over geheel Schotland. Haar water vindt ze dan weer dichtbij, in de bronnen in het Romach gebergte. Benromach rijpt haar singel malts op Amerikaanse eiken vaten en Sherryvaten.

In 1999 is Benromach voor het eerst organische malt gaan gebruiken voor haar productie. Dit heeft geleid tot de eerste single malt botteling die volledig gecertificeerd is door The Soil Association.

In 2009 werd deze destilleerderij bekroond als Queen’s Award Winner

Range

Benromach Traditional Single Malt Scotch Whisky

Benromach Organic, A certified organic single malt Scotch whisky

Benromach Tokaji

Benromach 21 Year Old

Benromach Sassicaia Wood Finish

Benromach Port Wood Finish 22 Year Old

Benromach 25 Year Old

Benromach Cask Strength 1980

Benromach Vintage 1968

Benromach Classic 55 Year Old

Benromach Peat Smoke



World Whisky Index

Whisky Talk Posted on 16/01/2010 16:34

Leuk om te kijken of je een goede investering doet en/of hebt gedaan.

http://www.worldwhiskyindex.com/search.asp?1=1&&1=1&language=1



Johnnie Walker Double Black

Aankondigingen Posted on 16/01/2010 14:35

Diageo lanceert een nieuwe variant op de bekende en razend populaire Johnnie Walker Black Label. De variant zal rokeriger zijn, omdat deze blend bestaat uit geturfde whisky’s van de Schotse westkust (Highlands). Hij krijgt daarom de veelzeggende naam ‘Johnnie Walker Double Black’. Het betreft een éénliterfles, bestemd voor de travel retail (duty free).

David Gates, global brand director van Johnnie Walker, zei: ‘De interesse in de Schotse whisky blijft groot en we zijn er van overtuigd dat de consument de waaier aan smaken wil blijven ontdekken die een label als Johnnie Walker hen kan aanbieden.

We zijn er dan ook van overtuigd dat de liefhebbers van blended Schotch whisky onze nieuwe Johnnie Walker Double Black enthusiast zullen onthalen. Het is een fantastisch smakende, nieuwe blend.’

Master Blender Jim Beveridge liet optekenen: ‘Johnnie Walker Double Black is ontstaan uit onze Johnnie Walker Black Label. Voortbouwend op generaties expertise in het blenden en rijpen én dankzij onze toegang tot enkele van de grootste en meest diverse stocks van oudere Schotse whisky’s ter wereld, heb ik Johnnie Walker Double Black gecreëerd. Het biedt een nieuw en complementair perspectief op onze Black Label’.

Van januari tot juni 2010 zal Diageo de release van deze dram uittesten in de duty free shops van deze 6 luchthavens: Beirut, Dubai, Singapore, New York JFK, Bangkok en Sydney. Nadien zou, afhankelijk van het succes, de markt uitgebreid worden.



Chivas Regal Aged 12 Years (2)

Tasting Notes Posted on 16/01/2010 08:43

Chivas Regal Aged 12 Years (2)

Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Years Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Blending in the masses

Dit is zowaar de eerste blend waarvoor ik een tasting note post. Het is dan ook (op dit ogenblik) de enigste in mijn whiskykabinet.

Deze Scotch in zijn gekende fles en met zijn ietwat overladen etiket heeft een goud tot amberachtige kleur in de fles. Maar deze verbleekt naar helder zonlicht in het glas. Zijn olieachtige body trekt als honing dikke tranen in de snifter.

Deze whisky oogt niet alleen mooi, hij geurt ook lekker. Omdat rook en malt slechts zeer licht aanwezig zijn, heeft deze blend een open neus, die plaats maakt voor een combinatie van honing en peer. Er is ook tabak te ontwaren en de geur van geroosterde hazelnoten.

De smaak is dan weer minder uitgesproken. In de mond is deze Scotch nogal vlak. Enkel de toetsen van rook, malt en hazelnoten uit de neus komen terug.

De finish is langer dan de smaak en is warm en licht rokerig.

Dit is zeker geen slechte whisky, maar hij gaat een beetje op in de massa andere flessen in de barkast (nou ja, zo’n massa flessen heb ik nu ook weer niet in m’n kabinet staan). Deze Chival Regal Aged 12 Years is zeker een lekkere daily dram.

Score : 74

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 14-01-2010