La Dolce Vita!

Ondergetekende geniet graag van de goede dingen in het leven.

Hier hoort dan natuurlijk ook goed en lekker eten bij en dan bij voorkeur Italiaans.

Steevast bestellen wij dan ook een fles Barolo, onze favoriete wijn.

Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp Barolo in Piemonte, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. De wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 “Wijn van koningen en koning van de wijnen”.

Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. (Is dit de reden dat er gebruik is gemaakt van een oranje label op de fles?) Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.

Tot zover het wijn gedeelte, dit is immers een whiskyforum niet waar?

Na een 15 jarig verblijf in bourbon vaten heeft de whisky nog 3 jaar in vaten van de voornoemde Barolo vaten mogen rijpen.

En zo geschiede dat er 18 jaar op het label mag.

De kleur is een mooi donker amber/oranje en de whisky geeft mooie tranen in het glas. Het label past er dus iderdaad mooi bij.

De neus is heerlijk!. Rozijnen, chocolade, karamel, vanille en zelfs de zoete geur van rum komt naar boven.

Dit past alvast goed in mijn straatje.

Op de tong is het even pittig (lees: gepeperd), en een fractie van een seconde denk ik een miskoop te hebben gedaan.

Gelukkig is het maar een fractie, want daarna is het feest. Wat een smaak explosie!

Bounty met pure chocolade, studentenhaver. Oh my!

In de finish, waar weer iets van de bite terug komt meen ik ook mijn geliefde Barolo te proeven maar dat kan puur aan mijn verbeelding liggen.

Dit is mijn eerste BenRiach, en jongens, wat een goede keuze!

Ik ga in ieder geval de overige releases ook proberen.

Score: 85.