Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 26 Year Old 1975/2001 Adelphi, Cask #5724
Kleur: brons
ABV: 55.8%

FOTO

Cognac-y

Deze Glenlivet van Adelphi zit al bijna zo lang op fles als dat hij op het vat heeft doorgebracht. Hij werd immers in 1975 gestookt en gebotteld na 26 jaar in 2001. Hoewel het vattype niet wordt vermeld, vermoed ik een sherryvat gezien het prachtige bronzen kleurtje.

Heerlijke, diepzoete neus op allerhande donker fruit zoals vijgen en pruimen, maar ook bloedappelsienen. Nog iets van leder en meubelpoets. Blind had ik dit zomaar kunnen verwarren met een cognac uit de 1970s!

Lekker olieachtig. Wederom bijzonder mooie, zacht drogende, toetsen van allerhande donker fruit. Vijgen, rozijnen, dadels en pruimen. En dan die kruidigheid: nootmuskaat, kruidnagel, zoethout en peper. Erg goed, hoor, maar het DNA van Glenlivet is wel totaal zoek. Sterker nog, ook op smaak meen ik te maken te hebben met een cognac van zo’n 50 jaar oud. Da’s een compliment, toch?

De afdronk is lang, donkerzoet en kruidig en bijzonder bevredigend, maar hij laat je mond wel helemaal droog achter.

Wow, nog nooit eerder had ik een malt die zo dicht aanleunt bij (echt goeie) cognac. Het feit dat Glenlivet onherkenbaar is, stoort me in deze geenzins. Toppertje!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).